Hlavní obsah

Nautile opět sestoupí k vraku tankeru Prestige

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Žlutá francouzská miniponorka Nautile, která utěsnila díry ve vraku ropného tankeru Prestige potopeného loni v listopadu u španělských břehů, se vrací do služby. Nautilus se má potopit k vraku a zjistit, nakolik byla úspěšná její předchozí podmořská operace a zda plomby na trhlinách v nádržích ještě drží.

Foto: Stanislav Prečan

Rožnov pod Radhoštěm

Článek

Francouzský výzkumný institut Ifremer, jehož odborníci Nautile obsluhují, oznámil, že podepsal smlouvu se španělskými úřady. Loď Nadir, z níž je ponorka obsluhována, by měla ze středomořského přístavu Toulon vyplout v druhé půli května.

Na pobřeží se objevilo nové znečištění

Od 16. prosince do 14. února ponorka utěsnila dvacet trhlin ve vraku Prestige a snížila tak množství ropy unikající do moře ze 125 tun na 1-2 tuny za den. Tyto opravy však mají kvůli korozi a silným podmořským proudům životnost pouhých několik měsíců. Na francouzském pobřeží se nyní objevilo čerstvé znečištění, a proto je potřeba stav potopeného tankeru zkontrolovat.

Španělsko se zatím nerozhodlo, zda ropu z nádrží potopené lodi vyčerpá, anebo je zaplombuje uvnitř.

Karcinogenní ropa zabila vše živé

Podle údajů španělské vlády dosáhly náklady na likvidaci ekologické katastrofy na konci března 328 miliónů euro.

Tanker Prestige klesl ke dnu 300 km od Galicie na severozápadě Španělska 19. listopadu loňského roku. Převážel 77 tisíc tun těžké karcinogenní ropy. Znečištění zasáhlo nejvíce pobřeží Španělska, ale také Portugalska a Francie.

Na místech zasažených ropnou skvrnou bylo podle agentury AFP sesbíráno 21 500 ptáků, z nichž 16 000 bylo již mrtvých. Ze všech ptáků 30 druhů, které ornitologové a dobrovolníci sesbírali na znečištěných plážích od listopadu do konce února, bylo jen něco přes 5000 opeřenců ještě naživu. Údaje o tom, kolik z nich se podařilo zachránit, nemohly španělské zdroje upřesnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám