Hlavní obsah

Nálety na Srí Lance vyhnaly 40 tisíc lidí

COLOMBO

Čtyřicet tisíc obyvatel uprchlo ze svých domovů na severovýchodě Srí Lanky poté, co armáda ve středu podruhé podnikla nálety na předpokládané opěrné body tamilských separatistů. Uvedli to ve čtvrtek jejich představitelé s tím, že 12 osob bylo zabito a 27 zraněno. Tamilští tygři podle armády stáli za úterním sebevražedným atentátem na vrchního velitele generála Saratha Fonseka, při němž zemřelo osm lidí.

Článek

Nálety si podle různých zdrojů vyžádaly jednoho až dvanáct mrtvých, mezi nimiž jsou i ženy a děti. Podle tamilského politického vůdce v oblasti Tirikunámalé S Elilana zemřelo od úterý při vládních útocích patnáct lidí. Sdělil, že poslední bombardování si vyžádalo 27 raněných, z nichž tři jsou v kritickém stavu. Mnozí další ovšem mohou být pod troskami zasažených budov.

Mluvčí srílanské armády však uvedl, že bomby zasáhly pouze základny rebelů. Tvrdí, že armáda nemohla nereagovat na poslední útoky. Při nočním ostřelování, jenž následovalo po atentátu, zahynuli podle armádních zdrojů tři lidé a jedenáct dalších bylo zraněno.

Podle Elilana ovšem rebelové útok nezahájili. Stejně tak Tamilové tvrdí, že nespáchali úterní atentát, byť nese však všechny znaky útoku Tygrů osvobození tamilského Ílamu (LTTE). V posledních týdnech se armáda stala cílem řady vražedných útoků.

Sever země je odříznutý

Kvůli bojům uzavřela vláda dálnici, která byla jedinou pozemní spojnicí se severem země. Současně byly uzavřeny pohraniční přechody na území ovládaná povstalci. Z oblasti jsou údajně vystěhováváni dělníci, kteří zde pomáhali s obnovou po přívalových vlnách tsunami, jež zemi zasáhly v prosinci 2004. Pracovníci OSN zatím zůstávají na místě.

Armáda popírá, že chce konflikt eskalovat a definitivně pohřbít křehké příměří mezi vládou a separatisty. Další útoky už prý neplánuje. Mluvčí LTTE S Pulídevan ale po posledních akcích armády uvedl, že "je to jako válka v Tirikunámalé". Jde o největší vládní útoky od roku 2002, kdy bylo uzabvřeno příměří.

LTTE bojují za vytvoření samostatného státu pro Tamily na severu a východě Srí Lanky. V roce 2002 uzavřeli s vládou příměří a při nedávných jednáních slíbili, že ho budou dodržovat. O víkendu se rozhodli rozhovory jednostranně přerušit kvůli postojům vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám