Hlavní obsah

Nacista a sexuální deviant Schäfer zemře ve vězení

– SANTIAGO DE CHILE

Bývalý poddůstojník hitlerovské armády a obávaný vůdce kolonie německých exulantů v jižním Chile Paul Schäfer byl ve čtvrtek odsouzen ke 20 letům vězení za pohlavní zneužívání dětí. To mu prokázali v 25 případech. Pro Schäfera trest ve skutečnosti znamená doživotí, je mu 84 let.

Článek

Kromě toho musí bývalý "pěstoun mládeže" v německé osadě Colonia Dignidad na jihu Chile zaplatit svým obětem odškodné 770 miliónů pesos (asi 35 milionů Kč).

Schäfer založil počátkem 60. let minulého století se skupinou asi 300 vystěhovalců z Německa sektářskou, od okolního světa důkladně oddělenou osadu nazvanou Dignidad (Důstojnost). Nakonec se ale ukázalo, že poměry v ní byly strašlivé. Osadníci nesměli vychovávat své děti, museli je od určitého věku dávat na vychování šéfovi osady do zvláštního domu. Zatímco osadníkům Schäfer kázal přísnou, asketickou morálku, sám se ve speciálně vybudované koupelně svého domu pohlavně ukájel na svěřených dětech a mladistvých.

Nad sektou držel ochrannou ruku Pinochet

Ačkoli o poměrech v kolonii začaly už počátkem 70. let prosakovat určité informace, režim generála Augusta Pinocheta (1973-1990) držel nad Schäferem ochrannou ruku. Šéf kolonie totiž umožňoval diktátorově tajné policii Dina využívat osadu k věznění a mučení odpůrců režimu, na němž se Schäfer podílel. Na území kolonie byl objeven hromadný hrob obětí. Kromě zneužívání dětí proto vede nynější chilská vláda proti němu i souběžný proces za porušování lidských práv.

Schäferovi se začala definitivně hroutit půda pod nohama roku 1996. Sám sice popíral jakoukoli spolupráci s režimem, jeho spolupracovníci ale projevili ochotu vypovídat před chilskou justicí. Bývalý nacistický kaprál potom zmizel a byl na útěku před chilskou spravedlností do roku 2005. Loni v březnu ho zadrželi v sousední Argentině a vydali ke stíhání do Chile.

Osada Dignidad, ke které patří asi 13 000 hektarů půdy, ztratila krátce po pádu Pinochetova režimu svá privilegia a přejmenovala se na Villa Baviera (Bavorské město). Její obyvatelé, vesměs již nová generace, se Schäfera zřekli a otevřeným dopisem požádali loni v březnu oběti o odpuštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám