Hlavní obsah

Na zničenou Tongu míří speciální loď. Má souostroví znovu spojit se světem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuku'alofa

K tichomořskému souostroví Tonga, které zdevastoval výbuch sopky a vlna cunami, míří speciální loď, aby obnovila životně důležitý komunikační kabel spojující ostrovy se zbytkem světa. Loď má na místo dorazit v neděli, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Zdevastované souostroví Tonga po výbuchu podmořské sopky

Článek

Loď odplula 20. ledna z Port Moresby na Papui Nové Guineji vzdáleného 5000 kilometrů. Komplikované opravy podmořského kabelu potrvají podle předpokladů několik týdnů.

„Pokud erupce sopky nebo cunami zasypaly kabel nánosy z mořského dna nebo svahu podmořské hory, může být velmi těžké ho najít nebo vyzvednout,“ řekl agentuře Reuters Jonathan Brewer, telekomunikační inženýr společnosti Telco2 limited.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek zničené vesnice Kanokupolu na hlavním ostrově Tongy Tongatapu

Poruchy na 436 aktivních podmořských kabelech na světě jsou běžné a obvykle je možné většinu dat, která jimi proudí, přesměrovat přes jiný kabel, než je závada odstraněna. Ale 105 000 obyvatel souostroví Tonga je závislých jen na jediném kabelu, který je tam natažený z 800 kilometrů vzdáleného Fidži.

U pobřeží Peru kvůli cunami z Tongy vyteklo do moře na 6000 barelů ropy

Zahraniční

Opravářská loď CS Reliance je jednou z největších svého druhu a dokáže pojmout 5466 tun kabelu – což je dost na překlenutí Atlantického oceánu.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha'apai před erupcí na začátku ledna

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha'apai dvě hodiny před erupcí

Souostroví Tonga zasáhl 15. ledna výbuch podmořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, po němž následovala přívalová vlna. Z povrchu byly smeteny vesnice, a sopečný popel, který ostrovy přikryl, znečistil zdroje pitné vody.

Mezinárodní společenství vyslalo na Tongu pomoc, ale její distribuce se musí podřídit pravidlům proti šíření koronaviru. Tonga patří mezi hrstku území na světě, kde se podařilo zabránit rozšíření covidu-19. Od propuknutí pandemie tu byl zaznamenán jen jeden případ nákazy u muže, který přiletěl z Nového Zélandu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám