Hlavní obsah

Na Zemi žije skoro sedm miliard lidí, miliarda přibyla za 12 let

Novinky, DPA, Zdeněk Rejšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí na Zemi prudce přibývá. Podle nové studie OSN dosáhne populace zanedlouho počtu 7 miliard. S tím vyvstává mnoho palčivých otázek: bude pro tolik lidí dostatek jídla a budou mít kde bydlet? Největší přírůstek totiž hlásí rozvojové země.

Foto: Profimedia.cz

V Indii přibyde 630 miliónů lidí

Článek

Světová populace podle Organizace spojených národů (OSN) překročí v nejbližších dnech hranici sedmi miliard. Ještě před dvanácti lety to bylo o celou jednu miliardu méně. Podle oficiálních odhadů bude do roku 2025 žít na Zemi osm miliard lidí a před koncem století to má být až deset miliard.

Podle OSN je velmi pravděpodobné, že většina dětí se narodí v asijskopacifické oblasti, kde je míra populačního růstu vyšší než kdekoliv jinde na světě.

Odborníci tvrdí, že současné tempo růstu lidí na planetě se od roku 1940 ztrojnásobilo. To může představovat rostoucí nebezpečí. Bude potřeba poskytnout potraviny, bydlení i lékařskou péči tolika lidem, že to dostane zdroje naší planety pod větší tlak, než byly kdykoli předtím.

Vysoké tempo růstu populace v rozvojových zemích

Protože ve vyspělých státech se růst populace postupně stabilizuje, očekává se, že největší nárůst obyvatel bude v rozvojových zemích. OSN předpokládá, že z celkového počtu 2,3 miliardy obyvatel, kteří přibydou na Zemi do roku 2050, bude více než miliarda žít v subsaharské Africe. Na indickém subkontinentu se očekává přírůstek 630 miliónů lidí.

Foto: Profimedia.cz

Váránasí, Indie

Tempo růstu populace v roce 2011 činí 1,1 procenta, což znamená, že se oproti roku 1968, kdy tato hodnota dosahovala dvou procent, mírně zpomalilo. I tak ale jen do konce roku přibude na Zemi dalších 78 miliónů lidí.

Ve zprávě OSN se uvádí: "Do poloviny století se počet obyvatel planety zvýší o další dvě miliardy. Řada lidí se narodí v místech, kde je stále ve vysoké míře hlad, chudoba a špatné životní prostředí.“

Velké výzvy 

Profesor David Bloom z katedry ekonomie a demografie na Harvardově univerzitě uvedl ve zprávě na začátku tohoto roku, že populační trendy ukazují posun demografického těžiště z více rozvinutých regionů do těch méně rozvinutých.

"V už tak složité situaci bude mít zřejmě mnoho rozvojových zemí obrovské problémy zajistit bobtnající populaci dostatek jídla, vody, bydlení a energie. To bude mít vliv na zdraví, bezpečnost a ekonomický růst v těchto regionech.“

"V už tak složité situaci bude mít zřejmě mnoho rozvojových zemí obrovské problémy zajistit bobtnající populaci dostatek jídla, vody, bydlení a energie. To bude mít vliv na zdraví, bezpečnost a ekonomický růst v těchto regionech.“

"Demografický obraz je opravdu složitý a přináší nelehké úkoly. Tyto problémy nejsou nepřekonatelné, ale nemůžeme se s nimi vypořádat tím, že strčíme hlavu do písku,“ dodává Bloom

"Musíme řešit těžké otázky sahající od potřeby antikoncepce stovek miliónů žen, přes obrovské mezery ve vzdělání v oblasti přežití malých dětí, až po reformu důchodových systémů a rozvoj globální imigrační politiky," vysvětlil expert a dodal: "Je prostě nezodpovědné sedět nečinně stranou, když musí lidstvo čelit obrovskému nebezpečí demografických změn."

 Problémem je stárnutí populace

Další problém představuje stárnutí populace ve vyspělých zemích. Podíl obyvatel ve věku nad 65 let se například v Japonsku za posledních 20 let téměř zdvojnásobil, což zvýšilo tlak na penzijní a zdravotní systémy.

Přes problémy, kterým svět čelí, doktor Noeleen Heyzer z OSN tvrdí, že sedmi miliardté dítě na světě má nyní větší šanci dožít se věku pěti let, než tomu bylo před deseti lety. Zároveň s tím dodává, že i délka života u žen a mužů ve všech zemích  Asie a Pacifiku se za posledních deset let prodloužila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám