Hlavní obsah

Na Tchaj-wanu spadl při zemětřesení hotel, dva mrtví a 100 zraněných

• Aktualizováno

Ostrov Tchaj-wan postihlo v úterý těsně před půlnocí místního času zemětřesení. Otřesy měly sílu 6,4 stupně, uvedla americká geologická služba USGS. Ve městě Chua-lien se zřítilo několik budov včetně hotelu. První informace mluví o dvou mrtvých a stovce zraněných.

Foto: Profimedia.cz

Seismograf. Ilustrační foto

Článek

Epicentrum otřesů leželo v hloubce přes deset kilometrů asi 20 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien.

V tomto městě, které leží ve východní části ostrova na pobřeží Tichého oceánu, je podle prvních informací poškozena řada budov, několik se jich zřítilo včetně hotelu, v němž je uvězněno asi 30 lidí.

Kvůli otřesům musela být uzavřena dálnice vedoucí kolem Chua-lienu a používat se nesmí most v tomto městě na východním pobřeží Tchaj-wanu.

Častá zemětřesení

Nedalekou oblast v neděli zasáhly otřesy o síle 6,1 stupně. V tomto případě se epicentrum zemětřesení nacházelo 14 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien a ohnisko bylo v hloubce 7,8 kilometru.

Ostrov zažil otřesy půdy také 17. ledna Ohnisko bylo v oblasti asi 12 kilometrů severně od metropole ostrova Tchaj-pej v hloubce 140 kilometrů.

Tchaj-wan zažívá otřesy často, protože leží na styku dvou tektonických desek. V únoru 2016 se po otřesech o síle 6,4 stupně zřítil na jihu ostrova bytový komplex a zahynulo tehdy přes 100 lidí.

Při zemětřesení v září 1999 otřes o síle 7,6 stupně Richterovy stupnice připravil o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50 tisíc budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám