Hlavní obsah

Na strachu z ptačí chřipky někteří lidé vydělávají

– BERLÍN

Vydělat se dá na všem, i na strachu z ptačí chřipky. S postupem nákazy, která se týká zatím pouze opeřenců, hlouběji do Evropy se vytvořil zcela nový trh, který se na obavách lidí snaží vydělat. Zatímco média debatují o dostatečnosti zásob příslušných léků ve veřejném zdravotnictví, v Německu už zahraniční obchodníci nabízejí na internetu antivirový lék Tamiflu - 20 kapslí řádově za 286 eur (asi 8000 Kč), ačkoli lékárenská cena těchto kapslí, které mají být pouze na předpis, činí 67 eur (asi 1900 Kč).

Článek

Na internetovém aukčním portálu e-Bay lze nalézt stovky položek "proti ptačí chřipce", mezi nimi dechové roušky, ochranné pláště, bezpečnostní obuv, dezinfekční prostředky. Na faxy firem stále častěji docházejí nevyžádané nabídky vnucující "soukromou prevenci proti ptačí chřipce". K nabídkám na internetu patří "kompletní sady" sestávající z ochranných brýlí, dechové roušky, pláště a ochranných rukavic.

Dvoudílný americký ochranný oblek, vyvinutý pro armádu, má být údajně "nejvhodnější proti bakteriím H5N1", přičemž prodejci nijak nevadí fakt, že H5N1 je virus a nikoli bakterie, tedy že protibakteriologické prostředky proti němu nemají prakticky žádnou účinnost. Pro méně movité zájemce je nabízena "jednodušší verze" v podobě protichemického obleku bývalé Národní lidové armády NDR. Desinfekční prostředky jsou nabízeny rovnou v kanistrech po 12,5 litru, na znepokojené rodiče je zaměřena nabídka desinfekčního prostředku pro dětská pískoviště.

"Ptakoplaš" s pohybovým čidlem

Kdo v těchto dnech dostává husí kůži už jen když vidí, jak si v jeho zahradě sedl na strom pták, může svůj pozemek vybavit elektronickým ptakoplašem. Přístroj napodobuje varovný křik dravých ptáků a může být spouštěn buď pohybovým čidlem, nebo v pravidelných časových intervalech. "Optimální koupě je právě teď, kdy se tažní ptáci vracejí z nákazou ohrožených zimovišť," vnucuje se prodejce.

Jsou ale i slevy, například jistý zprostředkovatel prázdninových domků na ostrově Rujana, kde se nákaza v Německu projevila jako první, nabízí "speciální ceny v době ptačí chřipky", zřejmě s náznakem, že kdo bude objednávat pobyt až po odeznění nákazy, bude to mít dražší.

Kšeftaři jiného druhu sázejí spíš na občas nechutnou hru s "pohrdáním" nákazou. Nabízejí zapalovače s nápisem Ptačí chřipka na cestách, trička a odznaky s nápisem Pozor, ptačí chřipka, mikiny s nápisy Přežil jsem ptačí chřipku a odkazem na místo, kde již nákaza prokazatelně prošla. Prodejce tohoto artiklu hrdě zdůrazňuje: Nyní aktuálně i s lokalizačním nápisem "Rujana"!

"Zaručené" prostředky proti ptačí chřipce

  • Kompletní sada sestávající z ochranných brýlí, dechové roušky, pláště a ochranných rukavic
  • Dvoudílný americký ochranný oblek, vyvinutý pro armádu, který má být údajně "nejvhodnější proti bakteriím H5N1". Koho by zajímalo, že H5N1 je virus?
  • Protichemický oblek bývalé Národní lidové armády NDR
  • Kanistr desinfekčního prostředku pro dětská pískoviště
  • Elektronickým ptakoplaš spouštěný pohybovým čidlem, nebo v pravidelných časových intervalech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám