Hlavní obsah

Na Srí Lance se šíří horečka dengue, zemřelo už přes 200 lidí. MZV varuje cestovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srí Lanka se potýká s dosud nejhorší epidemií chřipky dengue přenášené komáry, napsal v úterý zpravodajský server ABC News. Letos se touto nemocí, která se šíří převážně ve městech, nakazilo 76 tisíc lidí a 225 infikovaných onemocnění podlehlo. Na nákazu upozorňuje i české ministerstvo zahraničí (MZV).

Foto: Profimedia.cz

Nákazu přenášejí komáři

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR informuje české občany hodlající cestovat na Srí Lanku, že především v západní části země vzrůstá počet případů výskytu nemoci horečky dengue přenášené komáry,“ uvedl resort na webu.

Nákazu přenášejí komáři. Vláda asijského státu proto v úterý v hlavním městě nasadila 400 policistů a vojáků na odklízení hnijícího odpadu, kaluží stojaté vody a dalších míst, kde se komáři množí.

„K symptomům nemoci patří horečka, bolesti hlavy, kožní vyrážka podobná spalničkám a bolesti svalů a kloubů. V současné době není známa žádná účinná vakcína, lze doporučit jen preventivní ochranu (používání chemických prostředků chránících proti komářímu bodnutí). Riziko smrti hrozí nejvíce seniorům, dětem a lidem s jinými zdravotními komplikacemi,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám