Hlavní obsah

Na Slovensku skončila kampaň před prezidentskými volbami

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V sobotu budou Slováci volit hlavu státu. V prvním kole si mohou voliči vybrat ze sedmi kandidátů. Největší šance na postup do druhého kola má současný prezident Ivan Gašparovič a kandidátka opozice Iveta Radičová. Předvolební kampaň skončila ve čtvrtek ráno a odborníci ji hodnotí jako nudnou.

Foto: ČTK

Iveta Radičová

Článek

"Vítěz je velmi pravděpodobný, jistý však není," říká před sobotním prvním kolem voleb sociolog Pavel Haulík. Předvolební průzkumy totiž favorizují Gašparoviče, který by mohl získat 48 až 52 procent hlasů.

V prvním kole je však k vítězství potřebná nadpoloviční většina hlasů všech voličů a to je nepravděpodobné. Do druhého kola, které se bude konat 4. dubna, pravděpodobně postoupí Gašparovič a kandidátka opozice Radičová. Její preference se pohybují od 30 do 39 procent.

Preference ostatních kandidátů se pohybují od 0,2 do sedmi procent a postup do druhého kola by byl pro ně zázrakem. Pro druhé kolo bude rozhodující, kdo získá hlasy kandidátů, kteří do druhého kola nepostoupí. Pokud je získá Radičová, její šance výrazně stoupnou. Otázkou je volební účast, která pravděpodobně nepřekročí 50 procent.

Současného prezidenta podporují vládní strany Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a Slovenská národní strana Jána Sloty. Vládní Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara postavila vlastního kandidáta Milana Melníka. Mečiar totiž nemůže odpustit svému někdejšímu blízkému spolupracovníkovi Gašparovičovi, že ho před pěti lety v prezidentských volbách porazil. Mečiar nešetří kritikou na současnou hlavu státu a údajně připravuje překvapení na období mezi dvěma koly prezidentských voleb.

Slováci volí prezidenta přímo od roku 1999. Prvním přímo zvoleným prezidentem Slovenské republiky se stal Rudolf Schuster.

V prvním kole prezidentských voleb 21.března 2009 kandidují:
Ivan Gašparovič (preference 48 až 52%)
Iveta Radičová (30 až 39%)
František Mikloško (4 až 7%)
Zuzana Martináková (4 až 7%)
Milan Melník (1,2 až 2,3%)
Dagmar Bollová (0,9 až 1,9%)
Milan Sidor (0,2 až 1,3%)

Reklama

Výběr článků

Načítám