Hlavní obsah

Na Slovensku se množí případy zabíjení dravých ptáků

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští ornitologové bijí na poplach. V zemi se množí případy usmrcování vzácných druhů dravých ptáků. Na jeden z případů upozornil Novinky předseda organizace Ochrana dravých ptáků na Slovensku Jozef Chavko. Konstatoval, že v okolí Jaslovských Bohunic byly 19. března použity k usmrcení dravých ptáků otrávené návnady.

Článek

„Na poli jsem našel tělo jednoho z nejohroženějších dravých ptáků Evropy raroha velkého. Mladý samec byl před úhynem v dobré kondici a bylo jasné, že jeho smrt byla nepřirozená. Za chvíli jsem našel mrtvou samičku. Tito dva ptáci tvořili pár a chtěli na svět přivést svá první mláďata,“ popisuje situaci Chavko.

Loni se na celém Slovensku uhnízdilo jen 28 párů těchto vzácných dravců.

Chavko přivolal policii a společně našli v okolí další mrtvé dravce. Kromě již zmíněných dvou jedinců raroha velkého se celkem našlo 16 káňat lesních, jedno káně rousné a jedna poštolka obecná. Mezi těly dravců se našlo několik desítek mrtvých městských holubů a zajíců.

Pytlákovi hrozí až osm let vězení

„Holubi a zajíci byli použiti jako otrávené návnady, do nichž pachatel vpravil jed. Návnady byly rozmístěny v okruhu jednoho kilometru čtverečního,“ dodal Chavko.

O tom, že příčinou úhynu byla otrava, svědčí křečovitě sevřené pařáty uhynulých ptáků. Chavko proto podal trestní oznámení za pytláctví a za trestný čin porušování ochrany rostlin a živočichů. Viníkovi hrozí až osm let vězení.

Tento případ se stal jen dva týdny po hromadném masakru deseti káňat lesních u obce Hurbanova Ves.

Reklama

Výběr článků

Načítám