Hlavní obsah

ČR zakázala firmám venkovní chov drůbeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chovatelé, kteří pro drůbež mají venkovní výběhy, ji budou muset od čtvrtka zahnat pod střechu. Nařidila to v úterý ústřední nákazová komise v reakci na výskyt ptačí chřipku v některých zemí EU. Nařízení přišlo hodinu poté, co se podezření objevilo v Rakousku.

Článek

Chovatelé budou také muset hlásit každý podezřelý úhyn většího počtu kusů drůbeže. Pokud to neudělají, hrozí jim vysoké pokuty.

Výjimku může chovatelům dát krajská veterinární správa. Chovatelé musí drůbež zavřít ve čtvrtek, na splnění opatření ale mají nejzazší termín až do konce února. Od března navíc začne o platit i zákaz výstav, přehlídek a soutěží ptáků a drůbeže.

Chovatelé - podnikatelé mají také povinnost chránit chovy před vniknutím ptactva, tedy například zasíťovat okna a větráky. Musí také informovat veterináře při podezřelých příznacích - nižším příjmu potravy a vody v chovech, úbytku snášky vajec nebo vyšší úmrtnosti.

V tuzemsku je podle údajů ministerstva zemědělství asi 700 velkochovů a statisíce malých chovatelů drůbeže. Těch se zákaz venkovního výběhu netýká. Ministr zemědělství Jan Mládek je ale rovněž vyzývá k maximální ochraně chovů. "Já bych chtěl vyzvat všechny občany, kteří chovají drůbež, aby se zachovali podobně, aby tuto drůbež uklidili pod střechu a zabránili jejímu styku s volně žijícím ptactvem," uvedl.

Problém u vodbních ptáků

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Vlasty Luškanové tvoří rozhodující část domácí produkce drůbežího masa kuřata a jejich výkrm je soustředěn do krytých hal; podobně je tomu u krůt. V produkci vajec je farem s výběhy jen minimálně. Problémy s opatřením ale zřejmě budou mít chovatelé vodní drůbeže. Těch je v tuzemsku maximálně dvacet.

Ptačí chřipka se v minulých dnech objevila v Itálii a Řecku. V úterý Rakousko zveřejnilo, že i ono má na ptačí chřipku podezření. [celá zpráva] Pokud to testy potvrdí, ptačí chřipka bude už za hranicemi ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám