Hlavní obsah

Na Marsu tekla voda ještě před pár lety

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen "několik let" uplynulo od doby, kdy po svazích kráterů na Marsu tekla voda. Oznámili to včera překvapivě představitelé amerického úřadu NASA na základě analýzy fotografií marsovských sond.

Článek

"Musíme si přiznat, že Mars je aktivnější, než jsme si dosud mysleli," řekl spolupracovník NASA Phil Christensen z univerzity státu Arizona. "Střední zeměpisné šířky jsou ta místa, kde musíme hledat veškerou (marsovskou geografickou) aktivitu."

Snímky, získané v průběhu posledních sedmi let zejména dosluhujícím satelitem Mars Global Surveyor (MGS) a porovnané s fotografiemi ze špičkových kamer jeho mladší sestry Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) a s údaji robotů Opportunity a Spirit, podle analytiků NASA dokládají existenci velmi mladých kráterů se stopami proudící kapaliny na jejich svazích.

Dvojice strží, vyfotografovaných poprvé v letech 1999 a 2001, vypadá na snímcích z let 2004 a 2005 jinak. Změny jsou vysvětlitelné vodní erozí - stékajícími proudy nějaké tekutiny.

V údolích jsou čerstvé usazeniny

Strže na úbočích nemají být starší než "několik let", což vědci dokládají složením a strukturou usazenin na dně nových kráterů. Usazeniny jsou tvořeny bahnem, solí a ledovou tříští.

Jeden z těchto čerstvých útvarů sondy v minulosti zachytily na východním okraji kráteru Newton, teprve později však byly snímky detailně prozkoumány a vydaly své tajemství. Velmi nedávná přítomnost vody v tekutém stavu opět podpořila naději, že na Marsu existují podmínky pro nějakou formu života a že v budoucnosti zřejmě bude možné přizpůsobit planetu pro pozemský život.

Sonda MGS byla vypuštěna v listopadu 1996, aby prováděla systematické mapování planety. V posledních měsících však vykazovala slábnoucí výkon solárních panelů; nedostatek energie tak vedl k občasným výpadkům systémů. Minulý týden se NASA pokusila sondu, neodpovídající na povely ze Země, vyhledat pomocí výkonných pozorovacích systémů na MRO, ale bezvýsledně. NASA proto považuje svůj nejstarší satelit rudé planety za ztracený, ale současně hodnotí jeho misi jako jednu z nejobjevnějších.

Právě MGS jako první poslal na Zemi fotografie útvarů, které s největší pravděpodobností nemohly vzniknout jinak než působením velkého množství vody v kapalném stavu. Také dvojice marsovských vozítek, jejichž faktická životnost již desetkrát překonala plánované tři měsíce činnosti, dodaly řadu cenných důkazů o výskytu vody na Marsu a údajů chemicko-fyzikálních vlastnostech planety.

Na příští dny NASA chystá několik tiskových konferencí a odborných přednášek o dosavadních výsledcích programu dobývání Marsu. Spojené státy chtějí během dvou tří desetiletí k rudé planetě vyslat meziplanetární sondu s lidskou posádkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám