Hlavní obsah

Na hranici s Běloruskem zmizel polský voják, zřejmě dezertoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská státní média v pátek informovala, že polský voják, který doposud střežil společnou hranici, utekl do Běloruska a požádal tam o azyl. Polská strana to nepotvrdila, uvedla však, že jistý voják zmizel ve čtvrtek během služby a že případ vyšetřuje.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský vůdce Alexander Lukašenko

Článek

Běloruská pohraniční stráž uvedla, že ve čtvrtek odpoledne v Hrodněnské oblasti zadržela polského vojáka Emila Czeczka, který údajně vypověděl, že nesouhlasí s postupem Polska v současné migrační krizi na polsko-běloruské hranici. Podal podle ní žádost o azyl.

Zástupci vojenské jednotky, ke které Czeczko patří, v pátek na Twitteru uvedli, že ve čtvrtek odpoledne "se při výkonu služebních povinností v oblasti Narewky, Siemanówky a Siemanówského jezera ztratil voják". Armáda údajně okamžitě zahájila "rozsáhlou a intenzivní pátrací akci", do které se zapojili vojáci i další příslušníci polských bezpečnostních sil působící u hranice s Běloruskem.

Lukašenko zavedl trestní odpovědnost za výzvy k uvalení sankcí

Zahraniční

Mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn podle portálu onet.pl řekl, že zatím "nebudeme komentovat případ vojáka, který údajně dezertoval do Běloruska". Nejdříve je podle Žaryna třeba vysvětlit, co se přesně stalo.

Měl problémy se zákonem, uznal ministr

Ministr obrany Mariusz Blaszczak uvedl, že voják, který se ztratil, "měl závažné problémy se zákonem a dal výpověď z armády". "Nikdy neměl být vyslaný na službu na hranici," poznamenal Blaszczak.

Z Běloruska se do Polska, členské země Evropské unie, už několik měsíců snaží dostat migranti z krizových oblastí. Polsko a EU tvrdí, že je záměrně nechává přivážet běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko s cílem destabilizovat situaci v sedmadvacítce. EU na jeho režim uvalila sankce kvůli represím vůči opozici a porušování lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám