Hlavní obsah

Na francouzských předměstích řádí gangy mladistvých

Právo, nek

Francouzská předměstí sužuje v posledních týdnech enormní nárůst počtu bitek mezi znepřátelenými gangy mladistvých. Oblasti obývané z velké části lidmi z přistěhovalecké komunity jsou dlouhodobě neklidné a ani násilnosti mezi teenagery nejsou ničím novým. Jejich intenzita však již nabyla rozměrů, kdy se hovoří o „válce“.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejčastějším bojištěm byl loni region Île-de-France, kam spadají pařížská předměstí. Při bitkách tady zemřeli tři lidé a 218 se jich zranilo.

Častým bojištěm gangů je Boussy-Saint-Antoine, asi 30 kilometrů jižně od Paříže. Frustraci si tady vybíjejí nikoli místní, ale party ze sousedních obcí Quincy a Épinay, mezi nimiž Boussy-Saint-Antoine leží.

Francie stanovuje věk pro legální sex na 15 let. Dosud stačil souhlas dítěte

Evropa

„Tady jsme na neutrální půdě,“ řekl televizi ARD Maxim Jacquement, majitel místního klubu thajského boxu. Do brutálních bitek se zapojují stále mladší, nezřídka i třináctiletí chlapci.

Jacquement trénuje mladíky ze všech tří obcí a snaží se je přimět k tomu, aby si energii a rivalitu vybíjeli ve sportu. Ne všichni ale mají nějaké hobby, a tak často končí na ulici a hledají seberealizaci v násilí. „Řežou se jen proto, že je někdo z jiné obce. Jeden oběť bodne, druhý udeří kladivem do hlavy a zraněný skončí zakrvácený na dlažbě,“ dodává Jacquement.

Větší hrozbou radikalizovaní jednotlivci

Rodiče, učitelé a vychovatelé jsou v Boussy-Saint-Antoine už dávno ve střehu a jakékoli zárodky násilností na ulici nebo na školním dvoře ihned hlásí policii.

Pařížské muzeum zrušilo římské číslice. Italové radost nemají

Koktejl

To ale nebylo možné při tragické bitce z konce února, kdy tady o život přišli dva čtrnáctiletí. Tento fatální střet si gangy dohodly na sociálních sítích a nebylo tak možné mu včas předejít. V souvislosti s vraždami obou obětí obvinili policisté třináct nezletilých.

Romain Colas, socialistický starosta Boussy-Saint-Antoine, vyzval vládu, aby nabízela mládeži z předměstí lepší možnosti vzdělávání a profesní perspektivu. Ministr vnitra Gérald Darmanin zase činí odpovědnými hlavně rodiče, kteří za výchovu dětí odpovídají v první řadě.

Z neschopenky řídil drogový byznys, plány gangstera Papeže utnula zásahovka

Krimi

Ministerstvo vnitra eviduje na celostátní úrovni 74 organizovaných teenagerských gangů, z nichž 46 spadá pod pařížskou prefekturu. Sami úředníci ale připouštějí, že údaj je podhodnocený. Stále větší pozornost přitom musí věnovat radikalizovaným jedincům, kteří prý představují ještě větší hrozbu než organizovaná skupina.

Reklama

Výběr článků

Načítám