Hlavní obsah

Muže, jenž dal rozkaz k útoku na Bali, čeká smrt

Novinky, Iveta Kramešová, BBC, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

K trestu smrti odsoudil ve čtvrtek indonéský soud posledního z hlavních strůjců loňských atentátů na Bali. Mukhlas (43), známý také jako Ali Gufron, byl uznán vinným z přípravy krvavého pumového útoku na noční klub na ostrově Bali, který si v říjnu loňského roku vyžádal 202 životů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Studenti střední umělecké školy v Melbourne při vystoupení v hudební show SPIRIT OF MELBOURNE o historii a kráse své země.

Článek

Žaloba dokázala, že učitel islámu Mukhlas, údajně oblastní vůdce teroristické sítě Jemaah Islamyiah, předsedal přípravám atentátu, získal na jeho provedení finanční krytí a v konečné fázi vydal rozkaz k provedení útoku.

Závěrem soudci uvedli, že důkazy proti Mukhlasovi "jsou průkazné a odsouzený si zaslouží trest v maximální výši, tedy trest smrti vykonaný popravčí četou".

Mukhlas: byl jsem jen poradcem útočníků

Ačkoli obžalovaný připustil svou účast na atentátu, důrazně popřel vůdčí roli. Sdělil, že atentátníkům sloužil pouze jako náboženský poradce. V den útoku prý na  Bali vůbec nebyl.

Při vynesení rozsudku prý Mukhlas podle britské BBC neprojevoval známky emocí. Uvedl jen, že se proti verdiktu smrti odvolá. Pozorovatelé se shodují, že odvolací proces může být velice obtížným a letitým problémem.

Minulý měsíc Mukhlas, který údajně prošel výcvikem v Afghánistánu, soudcům dokonce řekl, že je "teroristou malého kalibru" v porovnání s americkým prezidentem Georgem W. Bushem, britským premiérem Tony Blairem a izraelským předsedou vlády Arielem Šaronem, které označil za "velké ryby".

Kvůli atentátu skončilo v celách 35 lidí

Dvě bomby, které 12. října 2002 vybuchly v přeplněném nočním klubu v jedné z nejpopulárnějších oblastí ostrova, zabily převážně zahraniční turisty. Nejvíce obětí (88) pocházelo z nedaleké Austrálie. Australská vláda v obavě před dalšími útoky varovala minulý týden své občany před cestami na Bali.

V souvislosti s masakrem bylo zatčeno více než 35 osob. Odpovědnost za atentát se připisuje komandu regionální islamistické organizace Jemaah Islamiyah, která je údajně napojena na teroristickou síť al-Kajdá. Toto militantní uskupení si předsevzalo změnit Asii v jeden stát řízený přísným islámským zákoníkem.

Poprava čeká další dva pachatele

Trest smrti soudci vynesli ještě na dalších dvou teroristech - Mukhlasovým  bratrem Amrozim [celá zpráva] a mozkem teroristické skupiny Imamem Samudrou [celá zpráva]. Oba během svých soudních procesů prohlásili, že se s hrdostí stanou islámskými mučedníky v boji proti Spojeným státům a jejich spojencům.

Druhý Mukhlasův bratr, Ali Imron, zůstane v cele do konce života.

Atentátníci versus spravedlnost

Amroziodsouzen k trestu smrti 7. srpna 2003

poskytl dodávku a bomby použité při útocích 

Imam Samudraodsouzen k trestu smrti 10. září 2003

plánoval útok

Ali Imronodsouzen k doživotnímu žaláři 18. září 2003

sestrojil hlavní bombu 

Mukhlas (Ali Gufron)odsouzen k smrti 1. října 2003

Mukhlas (Ali Gufron)odsouzen k smrti 1. října 2003údajně vůdčí osobnost atentátu

šéf místní militantní organizace Jemaah Islamyiah

Hutomo Pamungas (Mubarok)odsouzen k doživotnímu žaláři 16. října 2003

dovezl auto s bombou před budovu klubu Sari

Abu Bakar Ba`sayirodsouzen ke 4 letům vězení 2. září 2003 za podněcování k terorismu

duchovní vůdce Jemaah Islamyiah

Dnešní přelíčení doprovázela zpřísněná bezpečnostní opatření. V okolí soudní budovy hlídkovalo množství policejních vozů. S blížícím se ročním výročím útoku se místní úřady obávají dalších možných atentátů či nepokojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Další podezřelý z atentátů na Bali zatčen

Indonéská policie zatkla dalšího strůjce útoků na ostrově Bali, při nichž loni v říjnu zahynulo více než 200 lidí. Jde o muže, označeného ve zprávách jako...

Výběr článků

Načítám