Hlavní obsah

Muslimské školy zažívají v Bruselu rozkvět

Právo, Michal Mocek (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Před sedmi lety fungovala jen jedna jediná. Dnes jsou v Bruselu čtyři muslimské školy a podle deníku La Dernière Heure se brzy očekává i pátá. Prudce roste také počet jejich žáků. Ještě ve školním roce 2011/2012 jich bylo jen 362. Letos se v muslimských zařízeních belgického hlavního města učí 989 žáků.

Foto: Profimedia.cz

Muslimská základní škola v Bruselu

Článek

Poptávka po muslimských školách navíc sílí. „Čekací listina čítá už 800 zapsaných,“ řekl belgickému listu Cimane El Bakkali, viceprezident centra El Hikma. Toto středisko stojí za plánem na otevření páté muslimské školy a vybralo na ni od věřících 1,2 miliónu eur (asi 32,5 miliónu korun).

„Pokud chceme otevřít tuto muslimskou školu, je to proto, že jsme dospěli k závěru, že dítě dostává nejlepší známky, pokud má pocit, že je přijímáno takové, jaké je,“ prohlásil viceprezident centra El Bakkali.

Podle Grégoryho Ramise, ředitele muslimské školy Al-Ghazali, stojí za zájmem o muslimské školy také obtíže, na jaké prý narážejí vyznavači islámu v jiných školních zařízeních Belgie, pokud chtějí „plně prožívat svou náboženskou totožnost“.

Do roku 2013 vznikaly v Bruselu pro muslimy jen základní školy. Ta první, Al-Ghazali, už v roce 1989, další se pak připojily v letech 2011 a 2013. Od roku 2014 však v bruselské čtvrti Schaerbeek působí také střední školy pro vyznavače islámu.

Jak probíhá výuka
Dívky mohou v muslimských školách nosit šátky, i když Belgie jejich nošení na veřejnosti zakazuje
Muslimské svátky jsou podnětem pro „tematické aktivity“ a diskuse ve třídách
Starší žáci a vyučující se mohou modlit, pokud si to přejí
I muslimské školy se mají řídit osnovami, které platí pro jiné školy ve valonské části Belgie
Výuka však klade důraz na muslimskou kulturu a totožnost
Děti se učí francouzsky, škola al-Ghazali však nově zavedla i kurz výuky arabštiny
Školáci jsou vedeni k tomu, aby se „stali citlivými k soužití“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám