Hlavní obsah

Moussaouiho matka, chce aby si syn trest odpykal ve Francii

PAŘÍŽ

Matka Zacariase Moussaouiho, který byl ve středu v USA odsouzen na doživotí v souvislosti s útoky z 11. září 2001, chce, aby si její syn trest odpykal ve francouzském vězení. Hodlá se proto obrátit na francouzské úřady, aby intervenovaly ve Washingtonu.

Článek

Moussaoui je francouzským občanem marockého původu. Francouzské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že možnosti případného předání Moussaouiho do Francie prozkoumá. Paříž a Washington jsou v tomto ohledu vázány dvěma dohodami, uvedl mluvčí úřadu Jean-Baptiste Mattéi.

"Přála bych si, aby Francie také řekla: Tento náš občan by měl být souzen za to, co udělal, ne za to, co řekl a za to, že je Arab," uvedla Moussaouiho matka ve čtvrtek novinářům.

V průběhu procesu Moussaoui přiznal spoluúčast na přípravě atentátů, které si vyžádaly na 3000 obětí. V době útoku však byl zadržován americkými úřady, podezření vzbudilo, že se chtěl učit létat s Boeingem 747, ale ne už startovat a přistávat. Agent FBI však nedostal povolení k prohlídce jeho věci, a tak unikla šance zabránit atentátům.  [celá zpráva]

Podle amerického bezpečnostního analytika Jeffreyho Toobina Moussaoui skončí ve věznici Supremax ve Florence v americkém státě Colorado, které se přezdívá "Alcatraz Skalistých hor". [celá zpráva]

"Je to místo s výjimečnou ostrahou," řekl Toobin. "Nikdo z ní nikdy neutekl. Nikdy zde nebylo ani nic blížícího se pokusu o útěk," dodal. Moussaoui bude trávit 23 hodin denně v cele, ale i ve zbylé hodině bude sám.

Americký ministr spravedlnosti Alberto Gonzales, který pro Moussaouiho požadoval smrt, ve Vídni řekl, že je s verdiktem poroty spokojen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám