Hlavní obsah

Moskva: Odpověď bude brzy následovat

– Praha/Moskva
Novinky, drk

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová zkritizovala českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD), že si předvolal ruského velvyslance v Praze dříve, než si Moskva předvolala toho českého. Rozhodnutí Česka o srovnání počtu pracovníků na ambasádách označila za „cestu ničení vztahů”. Rusko na ni bude brzo reagovat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Čeští diplomaté se rozhodli manévrovat. Podle všeho se poté, co si včera vyslechli naše stanoviska, že ministerstvo zahraničí bude pokračovat v konverzacích s českým velvyslancem, rozhodli ještě před touto schůzkou promluvit s naším velvyslancem v Praze,” cituje Zacharovovou ruská agentura TASS.

„Hlavně, aby se Praha přitom manévrování nevrhala střemhlav,” varovala.

Podle agentury Interfax poté dodala: „Praha se vydala cestou ničení vztahů, odpověď na sebe nenechá dlouho čekat," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Česko srovnalo počet diplomatů v Praze a Moskvě

Domácí

Česká republika rozhodla o snížení počtu pracovníků na ambasádě Ruské federace v Praze tak, aby odpovídal současnému stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Zastropování počtu diplomatů je podle ministra zahraničí standardním krokem. Čas na stažení diplomatů má Rusko do konce května. ČR po Rusku požadovala zpětvzetí rozhodnutí o vyhoštění 20 diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám