Hlavní obsah

Moskva a Kyjev se přou kvůli hrázi v Kerčském průlivu

ČTK, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský ministr zahraničí Igor Ivanov ve středu vyzval Ukrajinu, aby "nevyhrocovala vášně" kvůli stavbě ruské hráze v Kerčském průlivu. Moskva tak poprvé oficiálně reagovala na obvinění Kyjeva, že hráz v průlivu, který spojuje Azovské a Černé moře, narušuje územní svrchovanost Ukrajiny.

Foto: Techmania Science Center

Osmého června se Techmanií prožene závod Formule 1.

Článek

Na žádost prezidentů obou zemí chce Ivanov o Kerčském průlivu, kterým vede sporná ukrajinsko-ruská hranice, jednat 30. října se svým ukrajinským protějškem.

Kerčský průliv, táhnoucí se mezi ruskou pevninou a ukrajinským poloostrovem Krym, spojuje Azovské moře s Černým mořem.

Už se staví

Rusko začalo 29. září údajně bez souhlasu Ukrajiny s výstavbou sypané hráze od ruského poloostrova Taman k drobnému ostrůvku Tuzla, ležícím pouhých 250 metrů od ukrajinsko-ruské hraniční linie v Kerčském průlivu a patřícím Ukrajině. O přesné vymezení hranice se přitom dosud vedou spory.

"Výstavba hráze, o jejímž vybudování rozhodly úřady v (jihoruském) Krasnodaru, je motivována jedině ekonomickými a ekologickými důvody a nemá nic společného s jednáním o povaze vod (v Kerčském průlivu)," prohlásil Ivanov.

Strategický bod

Tuzla, dlouhá 600 metrů, má strategický význam, neboť umožňuje kontrolovat námořní provoz na spojnici mezi oběma moři. Podle ukrajinského premiéra Sergeje Kunicyna dnes hráz dosáhla již téměř 4000 metrů a k rusko- ukrajinské hranici v Kerčském průlivu zbývalo zhruba sto metrů.

Ruský velvyslanec na Ukrajině Viktor Černomyrdin sice uznal, že Tuzla patří Ukrajině, ale napětí mezi oběma zeměmi tím nepolevilo.

Ukrajinský prezident Leonid Kučma se rozhodl přerušit svou cestu po zemích Latinské Ameriky a vrátit se do vlasti. Podle něj není třeba hledat řešení mimo obě země. "Tento problém se bude řešit na dvoustranné úrovni," řekl. Dodal, že "ukrajinská hranice nebyla mechanicky narušena".

Nejistota trvá

Moskva nedávno požadovala, aby Kyjev poskytl dokumenty a mapy dokazující nárok Ukrajiny na ostrov Tuzla. Rusko sice v roce 1954, kdy obě země byly sovětskými republikami, postoupilo Krym Ukrajině, ale před silnou bouří v roce 1925 byla Tuzla spojena s pevninou Krasnodarského kraje ležícího na ruské straně průlivu a patřila tedy k Rusku.

Letos v lednu podepsali prezidenti Vladimír Putin a Leonid Kučma dohodu vymezující hranice mezi oběma republikami, jež byla postoupena k ratifikaci parlamenty. Status Azovského moře, které je bohaté na přírodní zdroje, však zůstává nejistý a má se o něm ještě jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám