Hlavní obsah

Monti odmítl spolupráci s Berlusconim, má vlastní program

Řím

Italský premiér Mario Monti, jenž v pátek podal demisi, v neděli na tiskové konferenci odmítl stanout v čele středopravé kandidátky pro příští parlamentní volby, které se v zemi uskuteční koncem února. Návrh, který mu adresoval silný muž italské pravice Silvio Berlusconi, Monti odmítl. Nabídl místo toho Italům své zkušenosti, ale i své vedení.

Foto: Profimedia.cz

Mario Monti (vlevo) se Silviem Berlusconim

Článek

Na přímou otázku novinářů ohledně své volební strategie Monti řekl, že se do voleb nezapojí, ale neodmítne případnou povolební nabídku stanout v čele vlády. Řekl, že je proti systému politických stran založených na silných osobnostech.

Monti představil svůj "program změn pro Itálii a reforem pro Evropu", který označil za návrh společného postupu a první příspěvek do otevřené diskuse. Součástí programu je zejména zjednodušení pracovního zákonodárství, antikorupční legislativa a reforma právního systému.

Odstoupivší premiér doufá, že pro svůj program najde "většinovou podporu v parlamentu". Není příslušníkem žádné strany, ale je připraven poskytnout Italům "posilu, radu, a bude-li to nutné, i vedení".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám