Hlavní obsah

Množství látky použité v Salisbury se nedá odhadnout, uvedla OPCW

Množství nervově paralytické látky, která byla na počátku března použita v Británii při otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, není Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) schopna odhadnout. Organizace to v pátek uvedla v prohlášení, které je v přímém rozporu s předchozím vyjádřením jejího předsedy, které zveřejnil list The New York Times.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Policisté u domu bývalého špióna Sergeje Skripala.

Článek

„Aniž bych znal přesné množství, bylo mi řečeno, že mohlo jít o 50 až 100 gramů, což je více, než je potřeba pro výzkumné aktivity na ochranu,“ řekl předtím Üzümcü listu The New York Times a dodal, že pro laboratorní výzkum se používá nejvýše desetina zmíněného rozpětí.

„OPCW nedokáže odhadnout, ani určit množství nervové látky, která byla použita v Salisbury 4. března 2018,“ uvedla OPCW, podle níž by se množství dalo pravděpodobně vyjádřit v miligramech, spíše než v gramech.

Krátce po zveřejnění rozhovoru zpochybnil tvrzení šéfa OPCW jeden ze spoluautorů nervově paralytické látky novičok, která byla podle britské vlády k otravě Sergeje a Julije Skripalových použita.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Britská policie vyšetřuje v Salisbury případ otravy špióna Skripala

„To je nějaký zlý sen. Salisbury by z takového množství celý vymřel. To je bojové množství. Ani nevím, kolik lidí by se takovou dávkou dalo zabít,“ řekl podle agentury RIA Novosti Leonid Rink.

Agentura DPA uvedla, že pochybnosti vyjádřilo okamžitě i ruské ministerstvo zahraničí, podle nějž by množstvím látky, o kterém hovořil Üzümcü, bylo možné zabít všechny obyvatele čtyřicetitisícového Salisbury.

Podle Británie je za útok na Skripalovy odpovědná Moskva, která to však odmítá a tvrdí, že tuto látku vyráběly i některé další země včetně Česka. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek prohlásil, že se jed novičok v malém množství vyráběl i v ČR, respektive v odpovědi plné nepřesností mluvil o tom, že to uvedlo Vojenské zpravodajství. [celá zpráva]

České ministerstvo zahraničí v pátek zdůraznilo, že v ČR se podobné látky vyrábějí pouze v mikroskopickém množství a že prezident hovořil o látce nesoucí jiné označení než jed použitý v anglickém Salisbury.

Zemanova slova našla kladný ohlas v Rusku, naopak u řady českých zákonodárců vzbudila nevoli. [celá zpráva]

Německý odborník na chemické zbraně Ralf Trapp, kterého oslovila agentura DPA, v pátek uvedl, že se s novičokem experimentovalo hned v několika zemích. „Zcela určitě v USA, jistě i v některých evropských zemích a možná ve státech v Asii,“ uvedl toxikolog Trapp, který pracuje jako nezávislý poradce OPCW.

Reklama

Výběr článků

Načítám