Hlavní obsah

Mírové jednotky dorazily na Šalomounovy ostrovy

– SYDNEY/HONIARA

Na Šalamounovy ostrovy ve středu ráno dorazil kontingent intervenčních sil v rámci operace "Pomoz příteli" vedený Austrálií. Bezpečnostní síly přepravil na letiště Henderson nedaleko hlavního města Honiary dopravní letoun Hercules, další vojáci se vylodili z australské lodi HMAS Manoora. Vojáci mají uklidnit situaci v zemi.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Události, které nás dovedly až do dnešní situace, nejsou něčím, na co bychom mohli být hrdí," řekl premiér Šalomounových ostrovů Allan Kemakeza. "Uznáváme však, že situace se vymkla naší kontrole a že jsme museli požádat o pomoc," dodal. Zahraniční intervenci a umožnění pobytu zahraničních vojáků v předchozích týdnech schválil ostrovní parlament.

Čekají se další vojáci

Na dnešek je plánováno celkem 14 příletů zahraničních jednotek. Hlavní velitel australských zásahových sil Nick Warner řekl, že intervence je pravděpodobně poslední šancí Šalamounových ostrovů, ale věří v rychlé nastolení práva a pořádku. Během dneška by podle něj mělo do Honiary letecky dorazit 600 vojáků a civilistů.

Místní a zahraniční policisté budou společně hlídkovat kolem u důležitých budov a chránit klíčové osoby. Kromě hlavního města by měly být intervenční jednotky vyslány do jednotlivých provincií, včetně provincie Weathercoast ovládanou jedním z hlavních povstaleckých vůdců Haroldem Kekem. Jeho stoupenci jsou podezříváni ze znásilňování, loupení, únosů a vydírání. Sám Keke obvinění odmítá a ve středu v australské televizi prohlásil, že jeho cílem je nezávislost Guadalcanalu.

Cílem je obnova funkčního státu

Vyslání mezinárodního mírového kontingentu, který má čítat 2000 policistů a vojáků kromě většinového podílu Austrálie i z Nového Zélandu, Fidži, Papuy-Nové Guineje a Samoy a Tonga, je považováno za největší vojenskou operaci v jižním Tichomoří od druhé světové války.

Vojáci by podle australského premiéra Johna Howarda měli na ostrovech zůstat několik týdnů nebo měsíců, policisté až několik let, během nichž má být na ostrovech obnoven právní systém a znovu zbudována vládní ministerstva.

Šalamounovy ostrovy v jižním Tichomoří jsou už několik let dějištěm etnických konfliktů. Jen za letošek už padly za oběť násilnostem ozbrojených milicí desítky lidí. Za hlavní příčinu neutěšené situace na souostroví je označováno přetrvávající násilí mezi původními obyvateli hlavního ostrova Guadalcanal a přistěhovalci z blízké provincie Malaita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám