Hlavní obsah

Minimerkelová a Antimerkel odkryli karty

Novinky, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby v ničem jiném, tak v jednom ohledu se Angela Merkelová (63) a Annegret Krampová-Karrenbauerová (55) liší. Kancléřka bude třeba dva dny a dvě noci lopotně vyjednávat s Bavory o horní hranici přijatých uprchlíků, avšak do karnevalového kostýmu uklízečky by se – na rozdíl od dědičky svého trůnu – nikdy neoblékla.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová (vlevo) a německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Ačkoli Merkelová Den D odkládala, jak jen to šlo, teď už spadla klec. Aby odvrátila vnitrostranický převrat, jenž už začínal rašit, kývla kancléřka směrem ke své nástupkyni.

Annegret Krampové-Karrrenbauerové, zkráceně AKK, dláždí cestu až úplně nahoru. Trojnásobná matka a její přítelkyně už přebrala částečnou správu nad rozkolísanou a znejistěnou křesťanskou demokracií (CDU). Stala se generální tajemnicí, zatímco její ochránkyně si ponechá předsednictví, zastávané od dubna 2000.

Když Merkelová svou novou stranickou pravou ruku představila poprvé zaskočenému vedení partaje, působilo to v knihovně v prvním patře Domu Konrada Adenauera, berlínské centrále CDU, jako manifestační předání žezla. „Nejsme přece monarchie,“ rozhořčoval se marně Jens Spahn (37), klíčový protihráč AKK a naděje spolustraníků, volajících po návratu ke konzervativním kořenům.

Dědictví nerozmetá

Přezdívka Minimerkelová sedí spíš na pracovní styl AKK: důsledně pečlivá, pragmatická v kompromisech, výtečná v analýzách. „A především loajální natolik, že nehrozí, že by se pokusila rozmetat Merkelové dědictví,“ pojmenovává týdeník Der Stern stěžejní důvod volby.

S kancléřčiným odkazem to však úplně hladké nebude. patří k němu mimo jiné i zprvu až bezbřehá vstřícnosti Merkelové vůči uprchlíkům. Kancléřka však dodnes řadí rozhodnutí z léta 2015 otevřít hranice ke svým nejvýznamnějším úspěchům.

AKK, v letech 2011–18 premiérka Sárska, však prokázala mnohem tvrdší ruku. Zavedla povinné lékařské posuzování věku migrantů, kteří se označují za mladistvé. Neúspěšné či nebezpečné žadatele o azyl Sársko důsledně odesílalo do zemí původu. Když muslimští žáci ve škole odmítali oběd, protože jim je na tácy servírovaly ženy, podle týdeníku Der Stern je ihned srovnala do latě: „Dobře, chlapci, ale dneska jste bez jídla.“

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Názorově se rozešly i jinde. Než Spolkový sněm posvětil loni manželství homosexuálů, AKK varovala, že se na pořad dne „mohou dostat i jiné požadavky – třeba sňatky mezi příbuznými či více než dvěma lidmi“. Poté se strhla se v rodině hádka. Dcera jí telefonovala a ptala se, co to má znamenat.

Spahn ihned tasil a pálí od boku

Zatímco AKK trpělivě objíždí stranické organizace, skládá si ze střípků mozaiku a nic neuspěchává, Spahn, zvaný Antimerkel, do toho skočil rovnýma nohama.

Do novopečeného ministra zdravotnictví vkládají naděje téměř všichni ti, kteří Merkelové vyčítají, že CDU nasměrovala příliš doleva. Během uprchlické krize se vyprofiloval jako břitký kritik kancléřky.

Znamenitý řečník, jenž za vzor považuje rakouského kancléře Sebastiana Kurze (31) a loni vstoupil do manželství s Danielem Funkem (36), redaktorem týdeníku Bunte, dal okamžitě najevo, že bude neúprosně mluvit do všeho.

Levici, odbory i část církve si popudil, když v diskusi o tzv. Hartzu-IV se nechal slyšet, že ve Spolkové republice nikomu nehrozí hladovění. Termín Hartz-IV se vžil jako označení pro závěrečnou reformu pracovního trhu, zavedenou v roce 2002 kancléřem Gerhardem Schröderem (73).

Na jedné straně výrazně napomohla přivést německou ekonomiku do bezpříkladné výkonnosti, na straně druhé ztížila život nemajetným, především dlouhodobě nezaměstnaným. Kontroloři kupříkladu mohou kdykoli vstoupit do domácnosti a přepočítat dětské zubní kartáčky, aby si ověřili, zda rodina či matka samoživitelka nepodvádí s počtem potomků. Němci teď zvažují přinejmenším úpravy Hartzu- IV.

Spahn názorem, že na chudé musí být přísnost, sklidil i potlesk. „Konečně! Autentická pravice se už nekrčí v koutě,“ uvítal na chatu jeho nesmlouvavost jeden ze stoupenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám