Hlavní obsah

Milutinovič v Haagu popřel válečné zločiny

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Bývalý srbský prezident Milan Milutinovič (60) dnes před Mezinárodním soudem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v nizozemském Haagu popřel, že by se účastnil na zločinech proti lidskosti páchaných na kosovských Albáncích v letech 1998 a 1999.

Foto: Ivona Kratochvílová

Rekonstrukce mateřské školky v Hořovicích (nástavba)

Článek

Milutinovič oblečený do tmavého obleku a proužkované košili před ICTY uvedl, že se necítí vinen ani v jednom bodu obžaloby, neboť "jako prezident nemohl kvůli svým malým pravomocím dění v oblasti prakticky nijak kontrolovat". Exprezident se přitom v Haagu zpovídá konkrétně ze spoluúčasti na stovkách vražd, deportací tisíců Albánců a pronásledování národnostních menšin.

Kriste: chtěli posunout hranice

U soudu proti němu svědčí například bývalý chorvatský ministr obrany Petar Kriste, jenž snahy Milutinoviče a ostatních nacionalistických Srbů vysvětlil jako "pokus posunout hranice Srbska dále na západ a vytvořit samostatný stát". Milutinovič se ICTY vydal dobrovolně.

Zatím není známo, jestli Haag vyhoví požadavku Bělehradu, aby se mohl bývalý prezident kvůli srdečním problémům zůstat během soudního procesu na svobodě a po vynesení rozsudku možný trest odpykat v Srbsku. Spolu s Milutinovičem dnes po 2 týdnech před soud předstoupil i Slobodan Miloševič, jenž se léčil z chřipky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám