Hlavní obsah

Migranti vyměnili Calais za Bilbao, do Anglie se zkoušejí dostat i dvakrát denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U přístavu ve španělském Bilbau vznikají tábořiště migrantů, kteří se odsud denně pokoušejí nalodit do trajektů směřujících do Anglie. Deník Daily Mail informoval, že se migranti do španělského města přesunuli poté, co byl loni na podzim uzavřen uprchlický tábor, známý jako Džungle, ve francouzském městě Calais.

Foto: Profimedia.cz

Loď společnosti Brittany Ferries

Článek

Policie v Bilbau od začátku letošního roku zadržela už 1765 černých pasažérů, pětkrát víc než za celý rok 2016. Jen za minulé pondělí jich bylo šestadvacet. Většina se pokoušela nalodit na palubu lodi Brittany Ferries, která pluje třikrát týdně do anglického Portsmouthu a převáží hlavně britské turisty.

Španělský list El País informoval, že asi 300 metrů od terminálu žije zhruba 100 migrantů. Většina pochází z Albánie, v táborech se však vyskytují i utečenci ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Policie zvýšila bezpečnostní opatření

Španělská policie denně zastavuje několik z nich, když se snaží proklouznout na palubu trajektů či do námořních kontejnerů. Zvýšila proto hlídky, nainstalovala nové kamery a pohybové senzory a rovněž zpevnila ploty, kdyby se situace vymkla kontrole.

„Někdy to zkoušejí i dvakrát denně. Zvýšili jsme proto bezpečnostní opatření a kontroly, je to hodně náročné. Albánští imigranti se liší od uprchlíků. Mají dostatek peněz a mobilní telefony a často jsou pachateli organizovaných zločinů,“ řekl jeden z policistů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Běženci v Calais

Údajně používají dalekohledy, aby zjistili, které kontejnery policie prohledává. Strážníci kromě kontejnerů, které kontrolují pomocí speciálního senzoru, prohledávají také auta, karavany a náklaďáky.

Podle některých zdrojů se Bilbao stalo alternativou za uprchlický tábor ve francouzském Calais, který byl na podzim uzavřen. Trajektové společnosti jsou Spojeným královstvím pokutovány za každého pasažéra, který ilegálně vstoupí do Británie. Uprchlíkům navíc musí zaplatit cestu zpět do Španělska.

Reklama

Výběr článků

Načítám