Hlavní obsah

Mezi teroristy jdoucími před tribunál jsou dva Britové a Australan

– WASHINGTON

Mezi šesti podezřelými teroristy drženými na kubánské základně Guantánamo, o jejichž postavení před vojenský tribunál rozhodl americký prezident George Bush, jsou vedle jednoho Australana také dva Britové. Agentura DPA to uvedla s tím, že oba britové údajně působili v teroristické síti al-Kajdá.

Foto: Petr Krupička
Článek

Pentagon nikoho z šestice nejmenoval ani neuvedl, kde jsou drženi. Bush je pouze označil za "nepřátelské bojovníky". Britská BBC nicméně přišla s informací, že se jedná o 35letého Moazzama Begga z Birminghamu a 22letého Feroze Abbásího z jižního Londýna a oba jsou drženi na Guantánamu.

Jeden souzený je Australan

Australská vláda v pátek oznámila, že jeden z šestice je Australan David Hicks, zadržovaný bez soudu na kubánské základně Guantánamo už skoro dva roky. USA tvrdí, že prodělal výcvik v jednom z táborů al-Kajdá. Byl zatčen v roce 2001, když bojoval v Afghánistánu na straně Tálibánu. To, že je mezi šesti označenými osobami, potvrdil i jeho právník. Řekl, že Hicks se dostal do první skupiny souzených nikoli kvůli tomu, že je mimořádně nebezpečný, ale kvůli publicitě svého případu.

Bush vyzval k sestavení tribunálů

O tom, zda se budou soudy konat, bude rozhodnuto později na základě kroků právníků zatčených. Bush vyzval armádu, aby sestavila poroty, které budou soudit cizince podezřelé z teroristických činů. Vojenské tribunály mohou soudit jen cizí státní příslušníky a zasednou poprvé od druhé světové války. Bush již dal najevo, že souzení budou moci dostat i trest smrti.

Podezřelí teroristé držení na základně Guantánamo byli označeni za "nezákonné bojovníky" bez práva na řádný soud, což vyvolalo protesty organizací zabývajících se ochranou lidských práv.

Na Guantánamu vznikne popravčí místnost

Americké zdroje tvrdí, že vybraní teroristé jsou členové al-Kajdy nebo další osoby zapojené do teroristických aktivit. Někteří prý prošli výcvikovými tábory a další byli zapojeni do finančních aktivit nebo náboru nových členů.

Podle agentury AP jsou mezi vybranými vysocí členové al-Kajdá zadržovaní v USA a několik osob vězněných na základně v Guantánamu. Tam se už zvažují plány na stavbu popravčí místnosti, protože se počítá s tím, že padnou i tresty smrti.

Tribunály budou řešit 18 druhů zločinů

Pentagon sestavil seznam 18 válečných zločinů a osmi dalších trestných činů, jimiž se vojenské tribunály mají zabývat. Na seznamu je i teroristický čin a vražda civilistů. Obviněné budou soudit poroty sestavené ze tří až sedmi armádních důstojníků. O verdiktu budou hlasovat, přičemž rozhodnutí o trestu smrti musí být jednomyslné.

Na základně Guantánamo je drženo kolem 680 bojovníků Tálibánu a teroristické sítě al-Kajdá zajatých v Afghánistánu během vojenského zásahu USA.

Reklama

Související články

Na Guantánamu jsou drženy i děti

Pentagon ve středu oznámil, že mezi zadrženými z bojů v Afghánistánu soustředěnými na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě jsou nejméně 3 osoby mladší...

Výběr článků

Načítám