Hlavní obsah

Mexický prezident: pomoc obětem zemětřesení bude rychlá

– MEXIKO
Novinky, Jan Horák, DPA

Rychlou pomoc slíbil obětem úterního silného zemětřesení mexický prezident Vicente Fox. Při návštěvě v západním mexickém státě Colima, který byl otřesy nejvíce postižen, Fox prohlásil, že poškozené domy by měly být co nejdříve opraveny, a to se státní pomocí. Jen v Colimě si zemětřesení vyžádalo 26 lidských životů, v ostatních částech země další tři.

Článek

V Colimě bylo také poškozeno přes 500 obytných domů a škody se odhadují na milióny dolarů.

Následné otřesy

Zemětřesení, jež postihlo Mexiko v úterý večer (tamního času), mělo sílu 7,6 stupně na Richterově škále a bylo jedním z nejsilnějších v Mexiku v uplynulých letech. Včera bylo zaznamenáno nejméně 16 následných otřesů, které dosáhly síly až 5,8 stupně. Epicentrum otřesů bylo před pobřežím Colimy v Tichém oceáně.

Krizová centra

Úřady vyhlásily pět obcí a měst státu za oblast postiženou katastrofou. Škody jsou však hlášeny z celkem osmi mexických států.

Mexická armáda zřídila v Colimě nouzové ubytování pro postižené občany a ministerstvo zdravotnictví vyslalo do oblasti brigády zdravotníků, jež by kromě bezprostřední pomoci občanům měly zabránit i vzniku epidemií. Prezident Fox vystoupil večer v televizi a prohlásil, že přes značné následky nejsou vzniklé škody vzhledem k intenzitě zemětřesení tak velké, jak se z počátku odborníci obávali.

Reklama

Související články

Mexiko se v noci otřáslo - 19 obětí

Přinejmenším 19 obětí má na svědomí silné zemětřesení o 7,5 stupních Richterovy škály, které v úterý večer místního času zasáhlo tichomořské pobřeží Mexika....

Výběr článků

Načítám