Hlavní obsah

Merkelová a Nord Stream 2: Tlak a bezmoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odcházející německá kancléřka Angela Merkelová (67) přiznala bezmoc vůči tlaku německého byznysu i bank na podporu plynovodu Nord Stream 2, který přivede plyn po dně Baltského moře z ruských nalezišť do Německa.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

O víkendu to podle britského listu The Daily Telegraph řekl Donald Tusk (64), někdejší polský premiér, jenž se s Merkelovou spřátelil v době, kdy jako předseda Evropské rady řídil summity Evropské unie.

Stát zaopatří Merkelovou po odchodu devíti lidmi

Evropa

Tusk tvrdí, že mu soukromě sdělila, že nemá na výběr, protože je pod tlakem německých podnikatelů. „Přiznala to při jednom z našich rozhovorů,“ upřesnil Tusk na konferenci v polském Gdaňsku.

Lobbování až do poslední chvíle?

„Rozhodnutí vybudovat Nord Stream 2 bylo největší chybou Angely Merkelové,“ upozornil Tusk. „Z hlediska zájmů Evropské unie je to velice špatný projekt,“ doplnil.

Donald Tusk, jenž se po odchodu z Bruselu vrátil do politiky ve své rodné zemi, nešetří kritikou kontroverzního projektu. Steffen Seibert, mluvčí německé vlády, v pondělí toto tvrzení odmítl komentovat.

Rozhodnutí vybudovat Nord Stream 2 bylo největší chybou Angely Merkelové
Donald Tusk, polský expremiér

Merkelová plynovod důsledně obhajovala tváří v tvář intenzivnímu odporu USA a spojenců Německa v Evropské unii.

USA kvůli plynovodu Nord Stream 2 uvalily další sankce

Evropa

Kancléřská veteránka má po 16 letech u moci odstoupit příští týden, kdy se vlády ujme nová koalice v čele se so­ciálním demokratem Olafem Scholzem.

Dokumenty, které získal web Axios, však ukazují, že kabinet Merkelové do posledních chvil lobbuje u amerického Kongresu, aby neuvalil sankce na společnosti zapojené do projektu.

Spojené státy se proti plynovodu dlouhodobě staví s tím, že Evropa bude díky němu příliš závislá na Rusku, pokud jde o její energetické potřeby, a umožní Vladimiru Putinovi (69) poškodit Ukrajinu tím, že přeruší tok plynu přes její území.

Srbsko dohodlo ruský plyn za „dobrou cenu“

Ekonomika

Prezident Joe Biden (79) na začátku tohoto roku souhlasil se zrušením sankcí vůči německým společnostem, aby se vyhnul konfrontaci s Berlínem, jedním z klíčových spojenců Washingtonu na kontinentě.

V červenci s ním Merkelová vyjednala dohodu, podle níž se Německo zavázalo zakročit, pokud se Rusko někdy pokusí použít energii jako zbraň. Mnozí tvrdí, že Putin tak už činí poté, co omezil dodávky plynu do západní Evropy, čímž způsobil prudký nárůst cen před zimou. Stoupenci plynovodu namítají, že v té či oné míře si podobně počínají Katar, Nizozemsko či Norsko.

Merkelová vyzvala Putina, aby se vložil do migrační krize na hranicích s Běloruskem

Evropa

Scholzova vláda zatím k plynovodu nezaujala žádné stanovisko. Annalena Baerbocková (40), nastupující ministryně zahraničí za Zelené, se v minulosti postavila proti, avšak předpokládá se, že Scholz mu zůstává nakloněn.

Stále se čeká
Dokončeným německo-ruským plynovodem zatím neproudí plyn.
Spolková agentura pro sítě, která má na starosti certifikaci, dočasně pozastavila schvalování.
Požaduje, aby provozovatel uvedl svou strukturu do souladu s německým a unijním právem.
Podle platné unijní antimonopolní legislativy správce přenosové soustavy nesmí být zároveň distributorem suroviny, která potrubím proudí.
Německo má na certifikaci čas do ledna.
Poté své doporučení postoupí Evropské komisi, která má na vyjádření rovněž několik měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám