Hlavní obsah

Mečiar obhájil svou pozici, Tkáč skončil

– BRATISLAVA
Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Ačkoli ještě v pátek místopředseda Hnutí za demokratické Slovensko Vojtech Tkáč tvrdil, že šéf strany Vladimír Mečiar je připraven v červnu ze svého postu odejít, den nato se Mečiarovi na zasedání republikového představenstva v Nitře podařilo upevnit svou pozici v čele HZDS. Naopak Tkáč se po ostrém střetu s Mečiarem vzdal funkce místopředsedy.

Foto: Petr Vopalecký

Formule

Článek

Z funkce odstoupil také další místopředseda Ján Gabriel, který stál na straně Tkáče. Obě abdikace vedení HZDS přijalo. Všech 36 poslanců HZDS se zavázalo, že bude prosazovat program hnutí. Někteří z nich však neskrývali svou nespokojenost se situací v hnutí.

Poslanec Ladislav Polka však konstatoval, že na vytvoření platformy uvnitř hnutí to momentálně nevypadá.

Čas pro Mečiarův odchod ještě nenastal

Další místopředseda HZDS Ján Kovarčík novinářům potvrdil, že odchod Mečiara z čela strany není momentálně aktuální. "Strana je jednotná, neočekávám odchod poslanců ani členů HZDS," dodal. Mečiar se v průběhu celého jednání novinářům důsledně vyhýbal.

Překvapivou zprávu o plánovaném odstoupení Mečiara oznámil po pátečním jednání poslaneckého klubu HZDS v Púchově Vojtech Tkáč. "Odejde dobrovolně na mimořádném sněmu hnutí," řekl Mečiarův rival. Mečiar prý žádal jediné: aby byl jeho odchod důstojný.

Mečiar možná bude bojovat o křeslo prezidenta

HZDS vzniklo v roce 1991 odštěpením od Veřejnosti proti násilí (slovenská obdoba českého Občanského fóra) a v roce 1992 zvítězilo ve volbách. Mečiar se stal slovenským premiérem a na opakovaných jednáních s Václavem Klausem rozhodli o rozdělení Československa. Mečiar zvítězil také v předčasných volbách v roce 1994 a postavil se opět do čela vlády. Slovensko se však dostalo do mezinárodní izolace pro některé nedemokratické kroky Mečiarovy vlády. Od roku 1998 je HZDS v opozici.

Mečiar s rodinou žije v luxusní vile v Trenčianských Teplicích, kterou si pořídil za více než 40 miliónů korun. Není vyloučeno, že v roce 2004 bude Mečiar kandidovat na post hlavy státu v přímých prezidentských volbách. 

Reklama

Výběr článků

Načítám