Hlavní obsah

Matovičův další přešlap. Vláda se mu smrskává, přesto vtipkoval o Bidenovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenskému premiérovi Igoru Matovičovi (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) se rozpadá vláda, a navíc se mu opět podařil přešlap na mezinárodním kolbišti. K fotografii z virtuálního summitu Evropské rady za účasti amerického prezidenta Joe Bidena napsal diskutující na sociální síti „Matovič: Pokud podá demisi Biden, tak odstoupím“ a předseda slovenské vlády na to reagoval „Dobrý nápad“.

Foto: Sokolowski Czarek, ČTK

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Matovičovi se nedaří v domácí, ale ani na mezinárodní úrovni. Doma totiž čelí výzvě dvou vládních stran k demisi. Při nákupu ruské vakcíny Sputnik V Matovič nemístně vtipkoval, že ruskou vakcínu dostalo Slovensko z Ruska výměnou za Zakarpatskou Ukrajinu. Vysloužil si za to protesty Kyjeva a situaci musela hasit slovenská diplomacie.

Weiss: Matovič se zapsal do dějin. Žalostně

Evropa

V případě Bidena může slovenský premiér jen doufat, že americký prezident si jeho rádoby vtipkování na sociální síti nevšiml. Zmíněný status Matovič rychle smazal, ale už se začal šířit po internetu.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Krize vrcholí

Vládní krize na Slovensku vrcholí a demisi podalo už šest ministrů Matovičovy vlády. Strany Za lidi a Svoboda a Solidarita (SaS) žádají odchod premiéra. „Je to požadavek nejen nás, ale také strany Za lidi a prezidentky,“ zdůraznil předseda SaS Richard Sulík.

Matovičova vláda se drolí víc a víc. Odchod oznámili další ministři

Evropa

Podle kuloárních informací však Matovič podmiňuje svůj odchod z čela vlády vytvořením pro sebe nového postu vicepremiéra pro boj s korupcí. SaS s tím nesouhlasí a pozastavila svou činnost ve vládní koalici.

Strana Za lidi vyzvala, aby se situace v koalici vyřešila do příštího pondělí. Čtvrtý člen vládní koalice hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára počká do konce příštího týdne a pak bude za vypsání předčasných voleb. „Jsme rodina to natahovat nebude. Prostě odejde pryč a bude to vybavené,“ řekl emotivně Kollár.

Web aktuality.sk označil výsledek měsíc trvajících sporů uvnitř vládní koalice za žalostný, ale spravedlivě nekompromisní. „Nic jiného, než předčasné volby si koaliční lídři nezaslouží,“ napsal web ve svém komentáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám