Hlavní obsah

Maschadov Západu: nuťte Rusko k rozhovorům s Čečenci

Novinky, DPA, ČTK, Kavkaz Center

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Čečenský povstalecký vůdce Aslan Maschadov vyzval západní politiky, aby prolomili mlčení o Čečensku a tlačili Rusko k jednáním s vůdci povstalců. Výzvu zveřejnil v úterý na internetových stránkách povstalců kavkazcenter.com.

Foto: Stanislava Dvořáková

Barvou slunečních paprsků zkrášlila ošatka s kuřátky šedý den.

Článek

Čečenští povstalci "jsou připraveni demonstrovat vůli k míru a vyzývají OSN, Evropskou unii, Radu Evropy, vlády demokratických zemí Evropy a Spojené státy, aby překonaly nehybnost a aktivněji se angažovaly v námi navrhovaném mírovém plánu," sdělil Maschadov v komuniké.

Minulý týden vyzval povstalce k jednostrannému příměří počínaje 1. únorem a vyzval Kreml, aby přistoupil na mírové rozhovory "bez předběžných podmínek".

Cílem této iniciativy je "zabránit hrozbě, jíž je vystaven nejen náš lid, ale především národy Ruska a Kavkazu kvůli krvavé válce, která v Čečensku trvá šestým rokem a už dávno překročila hranice vytyčené Kremlem," píše se v dnešním Maschadovově prohlášení na serveru kavkazcenter.com. Podle něj za deset let prakticky nepřetržitých bojů zemřely desetitisíce nevinných lidí.

Pozorovatelé Maschadova považují za relativně umírněného povstaleckého vůdce a za jediného možného partnera pro případná jednání s Moskvou. Ta ale s údajnými teroristy vyjednávat odmítá.

Nejnovější nabídku již odmítl prezident Vladimir Putin. Podle jeho slov Rusko už s Čečenci jednalo v říjnu 1999. Tehdy se prý ukázalo, že tato cesta není průchodná.

Basajev: bojujte dále

Další z čečenských vůdců Šamil Basajev naopak své věrné vyzval na videozáznamu odvysílaném v neděli k boji. "Nerozumím, proč by měla silnější strana, a to Čečenci jsou, tak jednoduše ukončit válku," uvedl Basajev oblečený do vojenské uniformy.

"Naši lidé byli rukojmími šest let," konstatoval. "Čečenští mudžáhidové nebojují za mě nebo Maschadova, bojují ve jménu Alláha, za svobodu a nezávislost naší vlasti - a s pomocí Alláha vyhrajeme," doplnil.

Obávaný vůdce stojí za teroristickým útokem na školu v Beslanu v září 2004. [celá zpráva]

Ruská média opakovaně oznámila jeho úmrtí. Naposledy minulý týden. Basajev na videozáznamu všem stoupencům proto rovněž sděluje: "Jsem naživu a mé ledviny pracují dobře."

Anketa

Myslíte si, že napjaté vztahy mezi Ruskem a Čečenci mohou vyřešit mírová jednání?
Ano
21,7 %
Ne
61,8 %
Nemám o všem dostatek informací
10,6 %
Je mi to jedno
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 217 čtenářů.

Reklama

Související články

Powell označil vůdce Čečenců za teroristu

Americký ministr zahraničí Colin Powell v pátek označil vůdce čečenských povstalců Šamila Basajeva za hrozbu pro bezpečnost Spojených států a jejich obyvatel....

K útoku v Mozdoku se přihlásil Basajev

Vůdce čečenských povstalců Šamil Basajev se o víkendu přihlásil k sebevražednému teroristickému útoku ve vojenské nemocnici v severoosetském Mozdoku,...

Výběr článků

Načítám