Hlavní obsah

Manila deportuje Čecha

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA/PRAHA

Filipínský imigrační úřad hodlá vyhostit českého občana, který prohlašuje, že chtěl v této zemi spáchat atentát. Deník Philippine Daily Inquirer dále napsal, že muž byl prohlášen za "duševně nemocného".

Článek

Jak píše list, "Vipezlav Busfy (41)" se přihlásil úřadu 9. září a tvrdil, že se chce vrátit do vlasti.

Šéf zpravodajského oddělení imigračního úřadu Faizal Hussin prohlásil, že předtím obdržel z USA varování před "Busfyho" misí: prý měl zlikvidovat muslimského předáka na ostrově Mindanao. "Jak se však ukázalo, takové tvrzení bylo neopodstatněné," řekl Hussin. "Při výslechu jsme zjistili, že jde o vyšinutého cizince, který se stále chvástal, že plní zmíněný úkol." Další vyšetřovatel uvedl, že muž ani nedokázal jmenovat terč svého údajného atentátu.

Podle českého velvyslanectví muž na návrat nemá peníze a filipínská strana jeho cestu financovat nehodlá.

Ministerstvo zahraničí ČR záležitost sleduje, ale jak řekl Právu jeho mluvčí Vít Kolář, naše úřady nemohou půjčovat peníze někomu jen proto, že se dostal do potíží vlastní chybou. "Pokud taková osoba bude spolupracovat a předloží reálné varianty řešení - vždy se najde v ČR příbuzný či někdo, kdo ho postrádá -jsme schopni zprostředkovat kontakt a konkrétní pomoc," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám