Hlavní obsah

Maďarští meteorologové přišli o práci kvůli nesprávné předpovědi počasí

Budapešť

V Maďarsku vyhodili vedení meteorologického ústavu, protože meteorologové na sobotu večer předpovídali v Budapešti bouři a ta nepřišla. Kvůli jejich předpovědi zrušili v maďarském hlavním městě tradiční ohňostroj, který se měl konat ve státní svátek na Den svatého Štěpána.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Tisíce Maďarů na náměstí v Budapešti se ohňostroje nedočkaly.

Článek

Na základě předpovědi meteorologů organizátoři v sobotu v poledne ohňostroj plánovaný na 21:00 zrušili. Večer bylo v Budapešti klidné počasí, bez deště a silného větru.

Vláda v pondělí s okamžitou platností odvolala z funkcí ředitelku hydrometeorologického ústavu Kornélii Radicsovou a jejího zástupce Gyulu Horvátha.

„Důvod jejich odvolání nebyl upřesněn, ale příčinou je asi špatná předpověď na sobotu večer,“ uvedl web 24.hu.

Meteorologický ústav na sociální síti vysvětlil, že v jejich práci sehrává pokaždé určitou roli náhoda a při předpovědích na to upozorňují.

Nízká hladina Dunaje odhalila loď potopenou za války

Evropa

„Hrozba bouře nad Budapeští byla v sobotu večer do poslední chvíle reálná. Taková bouře se může vytvořit i za hodinu, jak se to stalo v sobotu u Balatonu,“ upozornila meteoroložka Rita Kurunczi-Nagyová z webu idokep.hu.

Provládní média však na vedení hydrometeorologického ústavu okamžitě zaútočila a uvedla, že silnou bouři nad Budapeští předpovídalo na sobotu večer s přesností 75 až 80 procent.

„Tady je na místě poznámka, že hydrometeorologický ústav dával 20- až 25procentní šanci, že bouře nad hlavním městem nebude,“ upozornil web 24.hu.

Tradiční ohňostroj byl odvolán kvůli obavám vztahujícím se k 20. srpnu 2006, kdy se v Budapešti strhla silná bouře. Na pobřeží Dunaje se shromáždilo přes milion lidí a v začínající bouři vznikla panika. Situace si vyžádala čtyři oběti a 300 zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám