Hlavní obsah

Maďarsko vykročilo do EU rozpačitým krokem

Novinky, Ivan Vilček
BUDAPEŠŤ

Jen 45,56 % maďarských oprávněných voličů se dostavilo v sobotu k referendu o vstupu země do Evropské unie. Podle maďarských zákonů však výsledek referenda platí, protože vstupu do Unie řeklo své ano celých 83,76 % zúčastněných voličů, což představuje cca tři milióny lidí z osmi miliónů oprávněných voličů. Proti vstupu hlasovalo 16,24 procenta.

Foto: Stanislav Chavík

Závodní motocykl, který bude od 23.7. do 29.7. vystavený ve Zlatém jablku

Článek

Značně rozpačitě vyzněly také oslavy, které se konaly v sobotu v deset večer okamžitě po oznámení výsledků hlasování. "Spoluobčané, Evropané," těmito vzletnými slovy oslovil premiér Péter Medgyessy jen hrstku shromážděných na nábřeží Dunaje. Diskotéka na opačném břehu měla podstatně větší úspěch...

"Já ani nevím, jak to dopadlo. Ráno jsem hlasoval za vstup do Unie, ale pak jsem už neposlouchal ani rádio, ani televizi a přišel jsem si především zatancovat," řekl Právu mladý muž.

Starší manželé s vlajkami EU v rukou působili v tomto prostředí, jako kdyby zabloudili na nesprávnou akci. "Jsme rádi, že to takhle dopadlo a věříme v lepší budoucnost," uvedl muž.

Opozice útočí na vládní koalici

Vládní politici vysvětlují nízkou účast především tím, že výsledek referenda byl předvídatelný a voliči měli dojem, že jejich účast není nutná.

Naopak opozice rozpačitý výsledek okamžitě využila k útoku na vládní koalici. "Za státní peníze vedla vláda diletantskou kampaň, která voliče nemohla oslovit," domnívá se místopředseda Maďarské občanské strany FIDESZ József Szájer.

"Kampaň nemohla být úspěšná, protože byla neupřímná," řekla předsedkyně Maďarského demokratického fóra Ibolya Dávidová.

Extremista István Csurka prohlásil, že výsledek referenda je zahanbující. "Po tak trapném výsledku hlasování navíc vstupujeme někam, kde nás budou považovat za druhořadé občany a chtějí nás v podstatě jenom kolonizovat," řekl Právu Csurka.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďaři hlasují o členství v EU

Dnes budou obyvatelé Maďarska v referendu hlasovat o vstupu své země do Evropské unie. Všeobecně se očekává pozitivní výsledek hlasování, když podle průzkumů...

Výběr článků

Načítám