Hlavní obsah

Maďarsko už nemá v EU co dělat, prohlásil premiér Nizozemska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Spor o interpretaci maďarského zákona, který zakazuje ukazovat dětem obsah s homosexuální tematikou, má podle evropských lídrů různá řešení. Nizozemský premiér Mark Rutte například uvedl, že Maďarsko do Evropské unie už nepatří. Můžete s námi mít jen ekonomické vztahy, navrhl maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi jeho portugalský protějšek António Costa.

Foto: Profimedia.cz

Předseda nizozemské vlády Mark Rutte na jednání v Bruselu

Článek

„Z mého pohledu už pro ně v EU není místo. Bohužel sám v tomto systému, který máme, nic nezmůžu. K tomu je potřeba, aby 26 členských států řeklo 'musíte odejít'. To se musí udělat krok po kroku a v mezidobí doufáte, že se přizpůsobí,” řekl Rutte před začátkem pátečního jednání Evropské rady.

Respektuji vás, ale tohle je červená čára. Jde tady o základní práva, o právo být jiný.
Lucemburský premiér Xavier Bettel směrem k Orbánovi

Maďarsko čelí kritice, že jeho nový zákon o trestání pedofilie obsahuje pasáže, které jsou potenciálně diskriminační vůči homosexuálům. Legislativa například zakazuje školám a médiím ukazovat dětem obsah s homosexuální tematikou.

Zákaz Shakespeara či Přátel. Jak Maďarsko chrání děti před homosexualitou

Zahraniční

Rutte poté Orbána konfrontoval přímo na jednání rady. Zeptal se ho, proč EU prostě neopustí, když nechce dodržovat pravidla. K Ruttemu se přidal portugalský premiér Costa, který připomněl, že si Maďarsko může s Unií nastavit čistě ekonomické vztahy, jako to má například Norsko či Švýcarsko.

S emotivním projevem vystoupil lucemburský premiér Xavier Bettel, který žije v manželském svazku s mužem. „Podívejte se, kolik mladých LGBTI lidí páchá sebevraždy, to je opravdu špatné. Toto (maďarský zákon) je stigmatizující. Respektuji vás, ale tohle je červená čára. Jde tady o základní práva, o právo být jiný,” cituje deník Irish Times lucemburského premiéra.

Na homosexuály neútočím, kontruje Orbán

Podle Orbána ale evropští lídři zákon špatně pochopili. „Není to o homosexuálech, je to o dětech a jejich rodičích,” řekl s dovětkem, že se považuje za bojovníka za lidská práva.

Babiš: Ještě nevím, jestli se Česko připojí k odsouzení kontroverzního maďarského zákona

Domácí

„Homosexualita byla dříve trestná a já jsem bojoval za jejich svobodu a práva. Takže já se za práva homosexuálů peru, ale tento zákon není o nich. Ten je o právech dětí a jejich rodičů,” vysvětloval.

EU nemá mechanismus pro to, aby mohla nějaký členský stát vyloučit.

Nejsilnější donucovací nástroj je obsažen v článku 7 Smlouvy o EU. Ten říká, že státům, které porušují základní hodnoty, na nichž Unie stojí, mohou být pozastavena členská práva. Pro takový krok je potřeba, aby se na něm shodly všechny členské státy (s výjimkou toho, kterého se obvinění týká).

Reklama

Výběr článků

Načítám