Hlavní obsah

Maďarsko sáhlo i po Sinopharmu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko začalo ve středu podávat vakcínu proti novému typu koronaviru od čínské společnosti Sinopharm, a to jako první země Evropské unie.

Foto: Tibor Rosta, ČTK/AP

Csaba Lengyel, prezident kliniky Szent-Gyorgyi Albert v Szegedu na univerzitě v Szegedu, ukazuje na univerzitě v maďarském Szegedu lahvičku s vakcínou proti covidu-19 vyrobenou čínským Sinopharmem.

Článek

Na Facebooku to po rozhovorech s epidemiologickými experty sdělil maďarský premiér Viktor Orbán.

„Je to důležitý den, protože začínáme očkování čínskými vakcínami,“ doplnil ve videoposelství. Podle premiérových slov budou moci být příští týden očkováni i ti, kdo mají na starosti ochranu před epidemií koronaviru.

Rozvolňovat? Nesmysl!

„Situace není jednoduchá. Na jedné straně, i když máme stále více vakcín, Maďarsko ohrožuje třetí vlna pandemie,“ dodal Orbán, který varoval před unáhleným a nezodpovědným uvolněním epidemiologických opatření.

Foto: Tibor Rosta, ČTK/AP

Csaba Lengyel, prezident kliniky Szent-Gyorgyi Albert University v Szegedu, předvádí na univerzitě v Szegedu balíček vakcíny proti covidu-19 vyrobené čínským Sinopharmem.

Podle něj vláda v současné době zvažuje pouze přehodnocení podmínek pro návštěvy pečovatelských domů. „Snažíme se najít lidské řešení,“ prohlásil.

Čínská vakcína dorazila do Maďarska bez potřebné dokumentace

Koronavirus

„V nejbližších sedmi dnech můžeme naočkovat na 275 tisíc lidí,“ upřesnila Cecilia Müllerová, maďarská šéflékařka, při online tiskové konferenci. „Podnikneme tím důležitý krok při ochraně obyvatel proti covidu-19,“ dodala. Budapešť uzavřela s Pekingem smlouvu o nákupu pěti milionů dávek preparátu od Sinophrarmu s tím, že případné navýšení je možné.

Sputnik vázne

Maďarsko má kromě čínské očkovací látky a ruského Sputniku V, který k vakcinaci použilo jako první a zatím jediný členský stát EU, už k dispozici také očkovací látky firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zveřejnil v pondělí večer na Facebooku video kamionu převá­žejícího sto tisíc vakcín Sputniku V z Ruska do Maďarska.

Vakcína Johnson & Johnson je bezpečná a slušně funguje. Stačí jedna dávka

Amerika

Šéf maďarské diplomacie před měsícem po vyjednávání v Moskvě tvrdil, že Maďarsko koupilo dva miliony dávek sputniku – přičemž 600 tisíc z nich má do země dorazit během třiceti dnů, druhý měsíc má Maďarsko dovézt milion a ve třetím 400 tisíc vakcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám