Hlavní obsah

Maďaři v referendu odmítli dvojí občanství

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Po nedělním sečtení 97 procenta hlasů je zřejmé, že maďarská referenda o dvojím občanství a zákazu privatizace nemocnic nebudou platná. Podmínkou platnosti totiž bylo, aby minimálně 25 procent všech voličů odpovědělo na danou otázku shodně. V případě dvojího občanství tuto myšlenku podpořilo pouze 18,58 procenta voličů a v případě zákazu privatizace nemocnic 23,63 procenta voličů.

Foto: Repro autor

Odbory již jednají o uplatnění propuštěných lidí v jiných podnicích.

Článek

Vládní koalice vyzvala voliče, aby na obě otázky odpověděli "ne". "Otázka dvojího občanství je položena špatně a v nesprávnou dobu," uvedl premiér Ferenc Gyurcsány. Opozice mobilizovala voliče pro "ano". Šéf opozice Viktor Orbán viděl v referendu o dvojím občanství šanci na vytvoření patnáctimiliónového maďarského národa. Přiznal však, že není možné udělit maďarské občanství na kolektivním základě.   

V obci Rajka nedaleko slovensko-maďarských hranic příliš velký zájem o referendum nebyl. "Maďaři v sousedních zemích jsou stejní Maďaři, jako jsme my. Nemůžou za to, že je od nás dělí hranice. Měli bychom jim umožnit, aby dostali maďarský pas i občanství. To by jim určitě pomohlo," řekla Právu Mária Oroszová.

"V Maďarsku se nežije tak dobře, abychom mohli přijmout statisíce nových občanů. Myslím, že hospodářství by to neuneslo. Já jsem se referenda nezúčastnil," uvedl János Molnár z města Mosonmagyaróvár.

"Zvýšil by se počet nezaměstnaných, kdyby se sem ve větším množství přestěhovali Maďaři z jiných států. Já jsem hlasoval proti," dodal jeho přítel József. "Celé je to jen hra politiků, kteří na Maďary za hranicemi vůbec nemyslí. Opozici jde o získání voličů, proto to celé vyvolala," řekla paní Anna, která referendum ignorovala a raději sháněla vánoční dárky.

K urnám mohlo přistoupit osm miliónů voličů, kteří na jednom lístku hlasovali o obou otázkách, ale odpovědi jsou vyhodnocované samostatně. V sousedních státech žije asi tři milióny Maďarů, z toho nejvíc v Rumunsku (1,7 miliónu). Právě rumunští politici vystupovali v uplynulých dnech ostře proti udělování maďarského občanství Maďarům žijícím v Sedmihradsku. Rumunský premiér Adrian Nastase upozornil, že udělování občanství na etnickém principu nemá oporu v mezinárodním právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám