Hlavní obsah

Macron chce před volbami tresty pro šiřitele dezinformací

Paříž

Sociální sítě, influenceři a další, kdo vědomě šíří fake news, by měli být ve Francii hnáni k odpovědnosti. V úterním projevu to navrhl francouzský prezident Emmanuel Macron, informuje agentura AP. Francouzi budou za tři měsíce vybírat novou hlavu státu.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron při svém úterním projevu tisku

Článek

Dezinformace jsou podle prezidenta Macrona obrovskou hrozbou pro demokracii. „Stejná pravidla musí platit i pro zahraniční média, která jsou oprávněna šířit zprávy na území Francie,” dodal Macron.

Slovenský úřad chce trestat šíření hoaxů

Internet a PC

Zákon z roku 1881 zavedl ve Francii svobodu tisku a pravidla proti pomluvám a nenávistným projevům. Loni tamní vláda vytvořila speciální agenturu pro boj proti zahraničním dezinformačním vlivům a takzvaným fake news (falešným zprávám).

Macron rovněž varoval, že západní demokracie nejsou v současnosti v dostatečně silné kondici, aby čelily „propagandistickým subjektům financovaným zahraničními autoritářskými režimy, které nedodržují odpovědné postupy a novinářskou etiku”.

Rozmach omikronu provází vlna dezinformací

Internet a PC

Agentura AP připomíná kyberútok z roku 2017, který poškodil Macronovu prezidentskou kampaň jen dva dny před vítěznými volbami. Využití botů tehdy vzbuzovalo otázky, zda nebyla akce řízena ruskými hackery. Moskva obvinění odmítla.

Favoritem dubnových voleb je zatím stále Macron

V úterý byla zveřejněna zpráva, kterou si nechal prezident Macron vypracovat ohledně potenciálních dopadů fake news. Zpráva obsahuje sadu doporučení, od lepší mediální výchovy přes ochranu voleb před zásahy zahraničních vlivů až po sankcionování těch, kteří dezinformace šíří. Sociolog Gérald Bronner, který zprávu sepisoval, však varuje před zásahy do svobody projevu.

Kandidátka republikánů se ostře obula do Macrona

Evropa

První kolo prezidentských voleb ve Francii připadá na 10. dubna. Podle průběžně aktualizovaných volebních preferencí serveru Politico v tuto chvíli vede Macron s 26 procenty následovaný lídryní Národního sdružení Marine Le Penovou s 17 procenty. Čtveřici horkých kandidátů uzavírá republikánka Valérie Pécresseová (16 procent) a ultrapravicový novinář Éric Zemmour (12 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám