Hlavní obsah

Londýnský soud uvalil vazbu na 11 údajných atentátníků

LONDÝN

Před londýnským soudem v úterý poprvé stanulo 11 osob obviněných z podílu na přípravě atentátů na transatlantické lety z Británie do USA. Soudci na všech jedenáct zadržených uvalili vyšetřovací vazbu a upřesnili obvinění.

Článek

Všichni obvinění, jejichž zatčení britská policie oznámila 10. srpna, jsou britské národnosti a vyznávají islám. Jejich věk se pohybuje od 17 do 35 let. Je mezi nimi jedna žena, matka osmiměsíčního dítěte, které soud jako ostatním odmítl žádost o propuštění na kauci. K soudu byli přiváženi jednotlivě a za přísných bezpečnostních opatření.

V duchu protiteroristického zákona, který byl novelizován po atentátech v Londýně ze 7. července loňského roku, čelí osm mužů obvinění ze spiknutí se záměrem zabít a z přípravy teroristického útoku. Příští stání před soudem čeká tyto hlavní obviněné 4. září, upřesnila britská stanice BBC. Žena a jeden muž byli obviněni z nenahlášení vražedného spiknutí a před soudem stanou opět 19. září.

Ve vazbě zůstává i sedmnáctiletý

Nejméně do 29. srpna zůstane ve vazbě poslední z dosud formálně obviněných, sedmnáctiletý chlapec, který měl prý u sebe knihu o výrobě bomb, sebevražedné poznámky a poslední vůle atentátníků. Státní zástupkyně Susan Hemmingová v pondělí potvrdila, že obvinění se podle všeho snažili vyrobit nálože s cílem nechat je vybuchnout v letadlech.

Sdělila, že jedna žena z původně 23 zadržených osob byla propuštěna bez obvinění a že u zbylých 11 britských muslimů se nadále zkoumá, zda mají být obviněni, nebo ne. Tyto osoby dále vězní a vyslýchá policie, poznamenala  BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám