Hlavní obsah

Londýn: uchazeč o práci zaplatí

Právo, ČTK, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská vláda bude požadovat, aby občané nových zemí EU za povinnou britskou pracovní registraci platili. K práci v Británii, která otevře k 1. květnu svůj pracovní trh, sice nebude potřeba pracovní povolení, zaměstnanci z osmi z deseti nových členů se ale budou muset v zemi registrovat.

Foto: Martina Žáčková

Pekařky se činí, aby do víkendu napekly dostatečné zásoby frgálů.

Článek

Pracovní registrace však nebude podmínkou pro vstup do Británie. Jakmile si práci najdou, budou muset poštou zaslat do úřadu ministerstva vnitra v Sheffieldu, který nyní vyřizuje agendu pracovních povolení, žádost o registraci.

V žádosti sdělí, jaké zaměstnání získali, jaký mají plat a kde v Británii pracují. V podstatě obratem by měli získat registraci, která osvědčí, že informační povinnost splnili.

Ačkoli britské ministerstvo vnitra dosud nezveřejnilo příslušný předpis, z oficiálních odpovědí členů vlády poslancům v Dolní sněmovně je již zřejmé, že registrace se bude muset obnovovat při každé změně zaměstnání v Británii, nejdéle vždy po roce.

Veškerou agendou bude pověřena úřadovna v Sheffieldu. Ta je ale právě nyní centrem skandálu kolem přistěhovalců z východní Evropy. Vláda totiž v pondělí připustila, že někteří imigrační úředníci neuplatnili v několika tisících případů kvůli návalu práce důležité kontroly imigrantů.

Podle bývalého zaměstnance úřadu Steva Moxtona šlo o jedenáct tisíc případů žádostí Východoevropanů o povolení k pobytu. Žádosti byly s minimální kontrolou vyřízeny během jediného týdne. Náměstkyně pro azylovou politiku a přistěhovalectví na ministerstvu vnitra Beverley Hughesová řekla, že věc se týká jedné úřadovny v severoanglickém Sheffieldu a že tamní úředníci jednali bez vědomí ministerstva.

Británie oznámila, že migranti z nových členských zemí mají sice na její pracovní trh přístup, ale bez možnosti čerpání výhod sociálního systému nejméně po dobu dvou let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám