Hlavní obsah

Londýn skupuje vakcíny. Ještě neotestované

Právo, mcm

Dohodu o dodávce šedesáti milionů vakcín proti covidu-19 uzavřela včera podle listu The Sunday Times britská vláda s farmaceutickými firmami GlaxoSmithKline a Sanofi Pasteur.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Nabírání vakcíny proti koronaviru.

Článek

Vakcína, za kterou úřady podle listu The Daily Mail zaplatí za půl miliardy liber (asi 14,5 miliardy korun), přitom ještě nebyla testována na lidech. Testy, které prověří její použitelnost pro lidi, začnou až v září. Teprve v prosinci má být hotovo třetí, závěrečné stadium testů. Pokud se vakcína osvědčí, má se použít u rizikových skupin lidí, zejména u zdravotníků.

Máme vakcínu proti covidu, hlásí Rusové

Zahraniční

Britská vláda má tak nyní podle listu zajištěný přístup k až 250 milionům dávek čtyř různých vakcín, takže každý obyvatel Británie by se mohl nechat očkovat až čtyřikrát. Vakcíny prý shání v různých koutech světa už od května. Tehdy uzavřela smlouvu s firmou Astra Zeneca na dodávku experimentální vakcíny za 100 milionů liber. Minulý měsíc se dohodla s americkou farmaceutickou firmou Pfizer a německým BioNTechem na dodávce očkování za 30 milionů liber.

Ve světě se zkouší 25 látek na očkování

Mimoto poskytla firmě Valneva 60 milionů liber. Za to má od firmy obdržet 100 milionů dávek vakcíny, která je zatím ještě v předklinickém stadiu vývoje, tj. zatím se neprovádělo testování této vakcíny.

Vyvíjená oxfordská vakcína proti covidu-19 vyvolala dva druhy imunitní reakce

Koronavirus

Očkování je považováno za jediné možné řešení zdravotní krize, kterou vyvolalo šíření nemoci covid-19. Zatím se ve světě testuje 25 různých druhů vakcín, dalších 140 je v předklinickém stadiu vývoje. Řada odborníků ale pochybuje, že bude možné vyvinout očkování, které by účinně zastavilo šíření covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám