Hlavní obsah

Likvidaci židovských osad v Gaze provázejí násilnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/TEL AVIV

Izraelská policie ve čtvrtek zadržela 250 lidí protestujících proti likvidaci židovských osad v pásmu Gazy. Demonstranti se snažili násilně projít přes kontrolní stanoviště. Podle informací z vlády může být proces stahování Židů z palestinských území urychleno. Původní termín počítal s ukončením procesu do poloviny srpna.

Článek

Policejní mluvčí Elisha Koganová uvedla, že střety mezi demonstranty a policisty se odehrály před židovskou osadou Guš Katif. Protestující odmítli výzvu k ukončení akce a snažili se projít přes kontrolní stanoviště Kissufim. Jejich cílem byla vesnice Kfair Maimon, kde se shromáždilo kolem dvaceti tisíc židovských obyvatel odmítajících likvidaci osad v pásmu Gazy.  

Urychlení procesu

"Prostudujeme možnost zkrátit termín odchodu z Gazy. Je to možné jak z hlediska právního, tak operačního," uvedl pro agenturu AFP nejmenovaný vládní činitel. "Z demonstrace odpůrců stažení z posledních dnů a z jejich pokusů proniknout do Gazy vyplývá, že lepší bude celý proces urychlit a vyhnout se tak dalším konfrontacím," dodal.

Nemohl zatím upřesnit nové datum, k němuž by odchod měl být uskutečněn, uvedl pouze, že otázka bude mimo jiné projednávána v pátek během jednání premiéra Ariela Šarona s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou, která přijíždí na návštěvu Izraele.

Většinová podpora

Většina Izraelců podporuje podle průzkumů veřejného mínění plán izraelského premiéra Ariela Šarona na odevzdání Gazy Palestincům a zrušení čtyř ze 120 židovských sídlišť na západním okupovaném břehu Jordánu. Stahování má podle izraelské vlády utišit konflikt s Palestinci.

Situaci ale značně komplikuje pokračující napětí mezi palestinskými organizacemi - vládním Fatáhem a radikálním Hamásem. Jejich stoupenci bojují v Gaze od minulého týdne. Příměří uzavřené ve středu bryz ráno vydrželo jen dvě hodiny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael obnovil raketové útoky v pásmu Gazy

Izraelské jednotky v sobotu obnovily raketové útoky v pásmu Gazy a zatkly dvě desítky domnělých palestinských extremistů na západním břehu Jordánu. Při útocích...

Výběr článků

Načítám