Hlavní obsah

Lidé ve zdecimovaném New Yorku mají nervy na pochodu, počet obětí stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Američtí záchranáři operující na rozlehlém území mezi newyorským Staten Islandem a přímořskými letovisky v New Jersey postupně odhalují škody, které v minulých dnech způsobil miliónům Američanů hurikán Sandy. Podle posledních zpráv počet obětí brzy překoná stovku.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Davy lidí čekají na Manhattanu na autobus. Městská doprava ve městě vázne.

Článek

Čísla odhadující výši škod a dokumentující počty mrtvých jsou stále vyšší, v postižených oblastech se šíří nervozita a stížnosti na nedostatečnou pomoc. Mnoho obyvatel jižního Manhattanu se uchýlilo na sever, kde vznikají problémy. Doprava vázne, benzínu je málo a mnoho lidí je stále bez proudu.

Záchranáři zatím objevili 98 obětí. Jen v New Yorku zemřelo 40 lidí, z toho polovina na Staten Islandu.

BEZ KOMENTÁŘE: U benzínové pumpy v New Jersey se vytvořila zhruba kilometr a půl dlouhá fronta

Právě na Staten Islandu se šíří nespokojenost s postupem úřadů. Obvod New Yorku, tradičně považovaný za venkovskou výspu města, podle místních obyvatel záchranáři ignorují, přestože právě tam bouře zasáhla nejsilněji. Ostrov v pátek navštíví americká ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová, ale záběry rozlícených občanů mohou podle agentury Reuters poškodit předvolební kampaň prezidenta Baracka Obamy.

Benzín je nedostatkové zboží

Nervozita stoupá i v jiných částech New Yorku. Přispívá k ní hon na benzín - jeho ceny se zvyšují, ale fronty před čerpacími stanicemi jsou stále delší. V Queensu byl obviněn muž, který souseda ve frontě na benzín ohrožoval zbraní.

Trpělivost dochází obyvatelům newyorských čtvrtí i na autobusových stanicích. V Brooklynu u jedné z nich napočítal zpravodaj agentury AP tisíc čekajících lidí. Když autobus přijel, lidé se rvali o místo, bušili na okna vozidla a spílali sedícím.

Bez proudu je v metropolitní oblasti New Yorku stále ještě 4,5 miliónu domácností, zhruba stejnému počtu už firma Consolidated Edison Inc. dodávku proudu obnovila. V New Jersey je bez elektřiny 1,7 miliónu domácností a o benzín a naftu se ve frontách u čerpadel bojuje i tam.

Foto: Gary Hershorn , Reuters

Lidé v ulicích Hobokenu

Ulehčit situaci v New Yorku chce železniční společnost Amtrak, která hodlá v pátek zprovoznit koridor spojující velká města na severovýchodním pobřeží. Obnovení provozu na trati, která je nejfrekventovanější v USA, by mělo vést i k oživení hospodářského života, protože tisíce lidí se dosud kvůli nefungující dopravě nemohly dostat do práce.

Na Manhattanu zůstává bez proudu oblast jižně od Empire State Building, která se z velké části vylidnila. Vstřícnost, s níž šťastnější obyvatelé severnějších obytných bloků přijali "uprchlíky" z jihu, se podle očitých svědků pomalu mění v nervozitu a rozpaky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zatopený HobokenVideo: Reuters

V těžce postiženém městě Hoboken na západním břehu řeky Hudson voda pomalu opadává. Evakuováno odtud bylo 20 000 lidí, ostatním policie radí, aby do vody na ulicích plné kalů a odpadků raději nevstupovali. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám