Hlavní obsah

Lidé ve vyplaveném městě se baví, popíjejí i hladovějí

Hoboken

Ve městě Hoboken v americkém státě New Jersey se po bouři Sandy nabízí přehlídka někdy až pitoreskních obrázků. Část pobřeží se stále pod vodou, v ulicích je někde až metr vody, mnoho lidí ale odmítlo domovy opustit a v zaplaveném městě žijí už několik dní bez proudu. Mnozí o pomoc nestojí a vojákům, kteří jí nabízejí, kynou plechovkami s pivem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zatopený HobokenVideo: Reuters

 
Článek

Jiní jsou ale ve vážné situaci. Jeden z mužů dva dny hladověl, než se k němu dostalo jídlo.

“Byl to můj zatím nejtěžší případ,” řekl velitel zásahové jednotky skupince novinářů, kterou s sebou vojáci vzali na korbu svého nákladního vozu. Mluvil přitom o muži v jednom z domů, kde vojáci zasahovali chvíli předtím. Muž podle něj dva dny hladověl. Přesto nevyslyšel naléhání vojáků a zůstal ve svém bytě. Teď už ale se zásobou potravin, které dostal od záchranářů.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Záchranáři pátrají v Hobokenu po lidech, kteří potřebují pomoc

O blok dále pak novináři přihlíželi zásahu lékařů, kteří z výškové obytné budovy na nosítkách vezli ženu, jež nutně potřebovala jejich pomoc. Ze stejného domu pak také odvezli dvě ženy, které se ze záplavové oblasti stejně jako řada dalších zoufalých lidí raději přesunuly do útulku. Jejich příbuzní ale zůstali doma.

Foto: ČTK/AP

Ulice v Hobokenu

Město přes řeku Hudson sousedí s dolním Manhattanem, žije v něm asi 50 000 lidí. Elektrický proud nejde. Novináři a vojáci projíždějí ulicemi a hledají, zda někdo nepotřebuje pomoc. Obyvatelé si výpravy, které oblastí na korbě nákladního automobilu projížděli jako na nějakém podivném safari, spíš fotí.

V jednu chvíli se jim uprostřed rozlité vody mezi temnými budovami naskytnul poněkud bizarní pohled. Skupina dětí doprovázená jedním dospělým si ani v těchto podmínkách nenechala ujít svátek Halloween připadající na středu a křižovala čtvrtí sem a tam na tradiční koledě.

Foto: Gary Hershorn , Reuters

Lidé v ulicích Hobokenu

Lidé grilují a popíjejí

Podobná situace je i v některých místech New Yorku. Lidé, kteří nebyli postiženi, situaci často pojali jako velkou párty. Ze supermarketů dostali maso, které není jak chladit, a grilují ho na ulicích.

Dřevo v koši na odpadky hořelo například na malé improvizované pouliční party na 10. ulici. Lidé u ohně popíjeli a celkově tam panovala bujará nálada. O několik bloků dál si pak zase lidé svítili pochodněmi, jako kdyby se čtvrť bez proudu skutečně vrátila někam do středověku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Východ USA začíná odklízet škody, způsobené bouří SandyVideo: Reuters

Hlad po elektřině je znát po celém městě. V okolí 34. až 40. ulice, kudy prochází pomyslná hranice mezi těmi, kdo si po návratu z práce mohou doma rozsvítit žárovku a pustit televizi, a mezi těmi, kdo se musí spoléhat na svíčky a svítilny na baterky, si lidé hromadně nabíjejí mobilní telefony například v bankách či restauracích.

Elektřina přitom na Manhattanu a v dalších částech města nepůjde ještě minimálně několik dní. V současnosti je bez ní asi 650 000 lidí, z toho asi 200 000 na Manhattanu. V noci jsou kvůli tomu celé čtvrti temné. K nepoznání jsou ale i přes den, když má většina prodejen zavřeno a v několika fungujících prodejnách s potravinami se vše odehrává potmě a jen za hotové peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám