Hlavní obsah

Liberijská metropole zůstala po bojích plná mrtvol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

Až 300 civilistů přišlo v uplynulých dvou dnech o život během prudkých bojů v hlavním městě Libérie Monrovii. Tisícovka dalších utrpěla zranění, informoval ministr zdravotnictví Peter Coleman, aniž by uvedl počet obětí z řad vládních sil. Tisíce lidí se snaží z města dostat a prchají směrem k 70 km vzdálenému letišti.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Na zámku Mníšku pod Brdy se zabydlely čarodějnice. Zůstanou do 1. května.

Článek

Městské márnice jsou podle jejich zaměstnanců zaplaveny stovkami mrtvol. Vojáci zrekvírovali soukromá vozidla, do nichž nakládají další mrtvá těla, roztroušená po ulicích Monrovie.

Americký prezident George Bush vyzval liberijského prezidenta Charlese Taylora, aby odstoupil a ukončil tak krveprolití. Většina Liberijců si přeje, aby USA zasáhly a vynutily si ukončení bojů. "Všechny liberijské strany se musí snažit najít cestu ke globálnímu míru. USA spolupracují s vládami oblasti a podporují vyjednávání...jsme odhodláni pomoci Liberijcům najít cestu k míru," řekl Bush, jehož v červenci čeká cesta po pěti afrických státech.

Na ambasádu USA dopadly granáty

Podle Colemana je mezi mrtvými také nejméně devět Liberijců, kteří přišli o život při dopadu dvou střel odpálených z granátometu do areálu velvyslanectví USA. V komplexu proti přísně střežené americké ambasádě hledaly útočiště tisíce vyděšených obyvatel hlavního města. Ti teď houfně prchají k letišti ležícímu asi 70 km na západ od Monrovie. Na diplomatické půdě hledá ochranu řada zoufalých obyvatel metropole. Podle svědků si taxikáři účtovali pětinásobně vyšší ceny než obvykle za dopravu ven z města.

Velvyslanectví USA v Libérii zůstává otevřeno a jeho personál setrvává na místě. Také Evropská unie, OSN a mezinárodní humanitární organizace zachovávají v metropoli svou přítomnost, i když v omezeném rozsahu.

Taylor se zatím ubránil

Liberijci sjednocení za usmíření a demokracii (LURD) se probojovali do centra města ve snaze sesadit prezidenta Charlese Taylora. Ministr obrany Daniel Chea v místním rádiu oznámil, že loyalistické jednotky zatlačily rebely zpět za mosty vedoucí do centra. Přístav však zůstává v rukou povstalců.

Po bitevní vřavě zůstaly v ulicích města stovky mrtvol. Márnice jsou přeplněny. Obyvatelé a humanitární pracovníci z Monrovie hlásí, že po dvou dnech prudkých bojů se situace v noci na čtvrtek uklidnila a ráno byl ve městě relativní klid.

Taylor byl 4. června obviněn zvláštním tribunálem v Sierře Leone ze zločinů proti lidskosti a byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Odstoupit předčasně ale nehodlá a chce dokončit mandát, který mu vyprší v lednu. Znovu na funkci hlavy státu kandidovat nechce.

V Sierra Leone připraveny helikoptéry OSN

V sousední Sierře Leone jsou v metropoli Freetownu nachystány pro případ potřeby vrtulníky OSN.  Když povstalci poprvé tento měsíc vpadli do liberijského hlavního města, dopravily francouzské helikoptéry a válečné lodě do bezpečí na 500 cizinců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám