Hlavní obsah

Libanonský novinář obětí atentátu, polské reportéry zadrželi v Ingušsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT/MOSKVA

Obětí atentátu se stal ve čtvrtek významný libanonský novinář Sámir Kasír, který byl proti syrské přítomnosti v Libanonu. Když otočil klíčkem svého auta zaparkovaného ve východní části Bejrútu, došlo k výbuchu. Reportér nezávislého deníku An-Nahár zemřel okamžitě.

Článek

Zranění utrpěla jedna žena. Podle rozhlasové stanice Hlas Libanonu ale zahynuly dvě osoby a zraněných je několik.

Místo tragédie ve čtvrti Ašrafíja uzavřely bezpečnostní jednotky a vydal se na něj osobně i libanonský premiér Nadžíb Míkátí. V posledních týdnech bylo v Libanonu spácháno několik atentátu, nejvýznamnější 14 února. Smrt bývalého premiéra Rafíka Harírího vedla ke stažení syrských vojsk ze země.

Kasírovy články se objevovaly na titulní stránce jeho listu, který si dlouhá léta bral na mušku syrskou přítomnost v Libanonu a vyzýval k jejímu ukončení. Sýrie své síly stáhla ze země na nátlak Libanonců i mezinárodního společenství v dubnu po 29 letech přítomnosti.

V Ingušsku zadrželi reportéry polské televize

Tři reportéři polské státní televize TVP byli zadrženi v jihoruském Ingušsku. Ve středu to oznámila agentura Interfax. Žurnalistům byly údajně zabaveny videokazety i kamera a všichni byli předáni ruské tajné službě (FSB). Prý natáčeli v v místě kde to není dovoleno, protože tam jsou dislokovány ruské jednotky.

Mezinárodní Výbor na ochranu novinářů uvedl, že Poláci byli zadrženi už v neděli ve svém hotelu v ingušské Nazrani a poté museli ze země odjet do sousední Severní Osetie. Natáčeli dokumentární film o Čečensku a měli v pořádku všechny dokumenty i víza.  Podle výboru jim milicionáři zabavili celkem 18 videokazet s nahrávkami a rozhovory z Čečenska a nutili je odjet, jinak jim hrozí "velké problémy".   

Reklama

Výběr článků

Načítám