Hlavní obsah

Letiště v USA měla před 11. září varování, nic nepodnikla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Federální úřad letectví (FAA) dostal před 11. zářím 2001 desítky zpráv, že mohou být unesena letadla, nezavedla však adekvátní bezpečnostní opatření. Dospěla k tomu nezávislá komise vyšetřující události z 11. září ve své poslední, ve čtvrtek zveřejněné zprávě. Podle představitelů FAA však tyto informace nemohly pomoci zabránit atentátům.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.3.2018 Ostrava žije basketbalem. Easter Tournament. Chlaci U 12, tělocvična ZŠ Paseky, Maďarsko : Snakes Frýdek-Místek

Článek

Komise k 11. září v nové zprávě uvádí, že řada varování přišla během posledních pěti měsíců před útoky. Ze sto pěti hlášení zpravodajců mezi 10. dubnem a 10. zářím jich 52 zmiňovaly al-Kajdá, bin Ládina či oba, a to většinou ve spojitosti s "hrozbou za mořem".

Pět bezpečnostních varování zmiňovalo, že členové al-Kajdá jsou cvičeni, jak unášet letadla, a dvě zprávy hovořily o sebevražedných operacích. Ani jedna ovšem nezmiňovala, že k nim budou použita letadla.

Úřad letectví hrozbu pomíjel

Na tyto zprávy podle komise Federální úřad letectví adekvátně nezareagoval:  "Zpravodajské informace, indikující reálné a narůstající nebezpečí vedoucí až k 11. září, nevyvolaly adekvátní nárůst v bezpečnostních procedurách."

FAA podle komise věnovala větší pozornost přetížení dopravních spojení, zpožděním letů a finančním problémům dopravců než možným teroristickým útokům.

FAA: informace nebyly dost přesné

Mluvčí FAA Laura Brownová se nařčení brání: "Neměli jsme přesné informace o prostředcích a metodách (útoku), které by nám umožnily připravit nějaká protiopatření."

Zdůrazňuje přitom, že na 52 zpráv úřad reagoval, poskytl je jednotlivým letištím a leteckým společnostem. Také se věnoval zvýšení bezpečnosti: "Sto miliónů dolarů se za rok vydalo na rozvoj zařízení detekujících výbušniny na letištích."

Opozice kritizuje opožděné otištění zprávy

Zpráva byla zveřejněna až poté, co o ní ve čtvrtek informoval list New York Times. Vzhledem k tomu, že hlavní zpráva komise byla vydána už v červenci, bylo zpoždění tvrdě kritizováno jak pozůstalými, tak i opozičními demokraty. Dva její členové se ptali, proč si informace držela jedna strana a zveřejnila je až po listopadových volbách. Požadují to prošetřit.

Člen komise k 11. září k tomu řekl, že zpoždění bylo způsobeno tím, že se informace ve zprávě musely podrobit dlouhé proceduře odtajnění.

Reklama

Související články

Bílý dům odtajnil zprávu o al-Kajdá

Bílý dům v sobotu odtajnil a zveřejnil zprávu, kterou tajné služby předložily americkému prezidentu George Bushovi měsíc před teroristickými útoky 11. září...

Výběr článků

Načítám