Hlavní obsah

Lékařku v Nizozemsku soudí za eutanazii. Neměla prý dostatečný souhlas

Novinky, tcs

Poprvé od roku 2002, kdy byla v Nizozemsku legalizována eutanazie, stanula před soudem lékařka, která usmrcení na přání pacientky provedla. Obžaloba ji viní z toho, že lékařka nezajistila dostatečný souhlas pacientky. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Případ, kvůli kterému v pondělí nejmenovaná lékařka stanula před soudem, se odehrál v roce 2016. Tehdy byla na svou žádost usmrcena čtyřiasedmdesátiletá pacientka trpící pokročilou fází Alzheimerovy choroby.

Dříve pacientka zažádala o eutanazii, která byla schválena, obžaloba však tvrdí, že během samotného zákroku vykazovala „smíšené signály“. Lékařka, která je nyní již v důchodu, tvrdí, že nic nezanedbala, a podpořila ji i rodina zemřelé pacientky.

Žalobci u soudu uvedli, že nežádají potrestání lékařky, chtějí ale, aby soud objasnil, jak aplikovat zákon o eutanazii na pacienty trpící demencí.

„Nemyslíme si, že je zákon v tomto případě příliš jasný, a tudíž si ani nemyslíme, že by bylo fér uložit doktorce trest. Nezpochybňujeme její nejlepší úmysly, když eutanazii prováděla,“ uvedl Vincent Veenman, mluvčí kanceláře žalobce v Haagu.

O smrt žádala v dřívějších fázích choroby

Pacientka zažádala o eutanazii čtyři roky před svou smrtí, když jí byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Ve své žádosti uvedla, že chce být usmrcena předtím, než se dostane do domova s péčí o pacienty s Alzheimerovou chorobou. „Chci být schopná rozhodnout se, kdy zemřu, dokud jsem ještě při smyslech a když si budu myslet, že je správný čas,“ dodala však zároveň.

Těsně předtím, než musela být pacientka hospitalizována, doktorka rozhodla, že je čas splnit její přání. To potvrdili další dva doktoři nezávisle na sobě, tak jak to ukládá zákon.

Do kávy byla pacientce přidána sedativa a žena ztratila vědomí. Během procedury se však probudila a doktorka tak musela požádat rodinu, její dceru a manžela, aby ji uklidnili a během dokončení celého procesu drželi.

Měla víc hovořit s pacientkou, tvrdí žalobci

Celý případ se točí kolem složité otázky, zda žena byla schopná přehodnotit své předchozí rozhodnutí.

„Stěžejní otázkou tohoto případu je, jak dlouho měla doktorka konzultovat pacientku s demencí, když pacientka v dřívější fázi nemoci už zažádala o eutanazii,“ uvedla Sanna van der Hargová ze státního zastupitelství s tím, že provedení eutanazie měla předcházet větší diskuse s pacientkou.

Dcera zemřelé pacientky se v prohlášení postavila za lékařku. „Vysvobodila mou matku z mentálního vězení,“ uvedla dcera.

Verdikt soudu je očekáván do dvou týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám