Hlavní obsah

Znásilněná sedmnáctiletá dívka žádala o eutanazii, v neděli zemřela

Novinky, tcs

Od jedenácti let byla sexuálně zneužívána, ve čtrnácti letech znásilněna. Od té doby trpěla sedmnáctiletá Noa Pothovenová z Nizozemska obrovskými psychickými problémy, ze kterých se nikdy nedokázala zotavit. Minulou neděli dívka dobrovolně zemřela. Navzdory informacím ve světových médiích však nepodstoupila eutanazii. Ta jí byla úřady odepřena.

Foto: Instagram

Noa Pothovenová v nemocnici v roce 2018.

Článek

„Dýchám, ale už nežiji,“ napsala na svůj instagramový účet ve vzkazu na rozloučenou sedmnáctiletá Noa, která už déle nedokázala snášet své utrpení. Pevně rozhodnutá ukončit svůj život zemřela v posteli obklopena svou rodinou minulou neděli. „Milovat někdy znamená nechat jít,“ vysvětlila ještě na Instagramu a dodala, že svou smrt plánovala už dlouho.

Noa byla osudem těžce zkoušena. Do jedenácti let byla vzornou školačkou s veselou povahou. Pak ovšem byla sexuálně zneužita na školních party svých spolužáků. Rodičům o tom nic neřekla, přestala však jíst, trpěla depresemi. Ve čtrnácti letech byla znásilněna dvojicí mužů v arnhemské čtvrti Elderveld. Tehdy matka našla v pokoji její dopisy na rozloučenou.

Psychické problémy se ale jenom zhoršily. Noa trpěla posttraumatickou stresovou poruchou, depresemi a anorexií. Jednou byla přivezena do nemocnice v kritickém stavu, trpěla enormní podváhou a musela být uvedena do umělého spánku a krmena nitrožilně. Podstoupila řadu léčení, nyní jí už došla energie dál bojovat.

Nešlo o eutanazii, ale o sebevraždu

Řada médií informovala o dívčině smrti jako o eutanazii, z celého světa pak přicházely rozhořčené reakce, jak mohly úřady zabít tak mladou dívku. Noa skutečně se souhlasem rodičů o eutanazii před půl rokem žádala na klinice eutanazie v Haagu.

Do deseti dnů určitě zemřu
Noa Pothovenová

Jenže úřady eutanazii, tedy usmrcení na žádost pacienta, nepovolily. Eutanazie je v Nizozemsku legální od roku 2002, každý žadatel ale musí podstoupit velice přísný schvalovací proces. „Myslí si, že jsem příliš mladá na to, abych zemřela. Mám prý podstoupit léčení a počkat, až budu mít plně vyvinutý mozek. To je minimálně do 21 let. Jsem zoufalá, protože tak dlouho už prostě čekat nemůžu,“ svěřila se v té době Noa nizozemskému deníku Gelderlander.

Jak uvádí její instagramový účet i zprávy nizozemských médií, rozhodla se dívka odmítnout přijímat potravu a vodu a se svolením rodičů využila své právo odmítnout lékařskou pomoc. Doktoři se proto následně nepokoušeli do ní potravu násilně dostat.

„Do deseti dnů určitě zemřu,” napsala Noa ve svém posledním příspěvku. V neděli se tomu tak stalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám