Hlavní obsah

Laviny si ve světě vyžádaly šest mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON/ADELBODEN

Ohromná masa sněhu valící se po svahu dolů si v úterý vyžádala šest obětí. Dva Novozélanďané a dva Australané zahynuli na Novém Zélandu a dva Němci ve Švýcarsku. Jednou z evropských obětí je i dvouletý chlapec.

Foto: archiv autora

Zpěvačka Marie Rottrová v polovině 70. let.

Článek

Záchranářům na Novém Zélandu se podařilo další dva horolezce zachránit. Utrpěli však četná poranění. Horolezci vystupovali na horu Mount Tasman, výškou 3498 m n.m. druhou nejvyšší horu Národního parku Mount Cook. Mezi mrtvými jsou dva zkušení horolezci Paul Scaife a Dave Hiddleston. Scaife měl za sebou 34 výstupů na nejvyšší horu Nového Zélandu Mount Cook (3754 m.n.m) a Hiddleston minulý rok zdolal Mount Everest.

V parku Mount Cook zahynulo již 200 lidí

Tři lidé při úterní tragédii zahynuli přímo pod lavinou. Čtvrtý podlehl zraněním až po leteckém převozu do vesnice Mount Cook. Policie podle DPA sdělila, že dosud není jasné, co pád laviny zapříčinilo. Předpověď počasí totiž uváděla pro horolezectví dobré podmínky.

K dnešnímu dni si tak velice populární pohoří vybralo daň v podobě 200 lidí. Největší tragédií je smrt pěti horolezců, kteří v lednu 1930 zemřeli ve vánici. Na počátku měsíce zaplatili životem svou zálibu v horolezectví čtyři zkušení Lotyši.

Otec s dvouletým synem pod masou sněhu

Neštěstí ve Švýcarsku se odehrálo v úterý v podvečer nedaleko Adelbodenu, který leží v kantonu Bern. Při pádu laviny přišli o život osmatřicetiletý Němec a jeho dvouletý syn. Otec se synem byli součástí větší skupiny německých turistů, nikoho jiného však lavina nestrhla.

Záchranářům se zhruba po hodině oba zavalené podařilo odkrýt: muž byl nalezen mrtev, dítě podlehlo následkům zranění a podchlazení krátce po převozu do jedné z bernských nemocnic. Práci záchranných týmů komplikoval těžko přístupný terén a začínající noc, uvedly místní úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám